Преминете към основното съдържание

5 упражнения за красива осанка

С тях ще изправите гърба и ще започнете да се движите грациозно

© iStock

Още от малки ни казват, че трябва да изправим гърба и да се движим грациозно. И това е точно така! Защото правилната осанка е не само въпрос на красота и женственост, но и на здраве. Прегърбената стойка притиска вътрешните органи и може да ви създаде сериозни проблеми с опорно-джигателната ситема.

Разбира се, ако състоянието ви е по-сериозно, то намесата на ортопед е задължителна. Но пък упраженията, които ще ви предложим, няма как да ви навредят. Дори напротив, могат да ви помогнат. Изпълнявайте по 2-3 серии от всяко от тях 1-2 пъти в седмицата. Ще забележите разликата съвсем скоро.

Поза лодка

Легнете по корем на пода с ръце, поставени отстрани на тялото. Поемете си въздух, издишайте, стегнете гърба и повдигнете едновременно горната и долната част на тялото. Направете 10-12 повторения с бавно темпо.

Дърпане на вертикален скрипец

Хванете лоста на скрипеца с ръце, ратворени на ширината на раменете. Издърпайте надолу и пред гърдите и след това бавно върнете в изходно положение. Направете 15 повторения.


НЕ ВИ СЕ ХОДИ НА ФИТНЕС ДНЕС? ЕТО КАК ДА ПРЕОДОЛЕЕТЕ СЕБЕ СИ И ВСЕ ПАК ДА ОТИДЕТЕ


Дърпане на хоризонтален скрипец

В изходно положение гърбът е изправен, а краката да изпънати напред и са поставени върху степенките на уреда. Поемете въздух и при издишането издърпайте скрипеца към себе си, като следите раменете да не се движат. Изпънете коленете и леко наклонете горната част на тялото назад. Направете 15 повотрения.

Лицеви опори на колене

Застенете в позиция за лицева опора, но краката ви трябва да са събрани и сгънати в коленете, както е показано на снимката. Започнете да правите лицеви опори, като внимавате гърбът ви да е изправен през цялото време. Направете 15 повторения.

Планк с опора на китките

Този варинат на класическия планк е предпочитан за корекция на осанката. Задръжте позицията 30 секунди.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser