Преминете към основното съдържание

5 вида хора, с които спешно трябва да спрем да общуваме

Заобиколени сме от хора: родители, приятели, колеги, познати - от детската площадка, от фитнеса, от салона за красота – все познати…. Много познати ... Но какво всъщност знаем за тях?

Понякога тези хора нямат значение за вас, но понякога тези ваши познати, които нямат толкова голямо място в живота ви, започват да играят значителна - и не винаги положителна роля в него. Всеки от нас има такъв познат, с когото контактът не носи нито радост, нито полза. Разделихме ги на 5 вида.

Тип 1. Вечно искащият

Такъв човек никога няма нищо. Не буквално, разбира се, но започвате да забелязвате, че плащате за кафето му - нямаше пари в брой, а в заведението не се приемат. „Сега ще ти преведа!“ - казва такъв „приятел”, но почти винаги забравя. Иска ви пуловер, когато е студено, и вече не го виждате (пуловера, не познатия), взима червило назаем и то неусетно изчезва в малка чантичка и остава там завинаги. (За Бога, престанете да си давате червилата дори на близки!)

Този тип познанство неусетно се превръща в тежест – познатият ви започва да взема от вас пари назаем не просто за кафе или такси, а наистина големи суми, да ви призовава да инвестирате в предварително загубени проекти, които ще се превърнат във финансов колапс (за вас, разбира се). Естествено, няма да получите никаква възвръщаемост от такъв човек, няма да си върнете заетите пари. По-добре незабавно да прекъснете комуникацията или да я сведете до минимум.

Тип 2. Пример за подражание

Това е късметлия! Всичко е както трябва - отличен външен вид, с който е имал "просто късмет", страхотен грижовен партньор, работа, която носи не само много пари, но и дълбоко удовлетворение, идеално дете, най-топлите отношения с родителите. Какво лошо има в работата с този тип? Въпросът съвсем не е в това, че неговото съвършенство може да бъде до голяма степен илюзорно (добре, човек обича да фантазира, какво лошо има в това?). Но, говорейки за своите прелести, той със сигурност добавя някаква приятна фраза като „Е, знам, че при теб не е така. " В същото време въздиша тъжно, силно и много съчувствено. Този човек сравнява непрекъснато и не пропуска да отбележи, че околните нямат неговия късмет и подреден живот. Нямате нужда от такъв човек до себе си. На всички ни е ясно, че няма перфектни хора, всеки някъде го боли. Търсете хора, които живеят в реалността и не създават илюзорна представа за себе си.

Тип 3 Страдащият

Има моменти, когато трябва да подадете рамо и да оставите на близък човек да поплаче на него. Умението да съчувстваме и изслушваме ни прави хора. Но всичко си има граници и когато страдащият ви познат, вместо да потърси професионална помощ, реши, че може непрестанно да изпуска емоционалното си напрежение в разговор с вас и да ви залива непрекъснато с проблемите си, това не е нормално. Едно е да изслушаш и да опиташ да помогнеш, ако можеш, съвсем различно е да позволиш да бъдеш непрестанно натоварван с чужди проблеми. Не става въпрос за егоизъм (въпреки че става въпрос и за него), а за здрав разум: ако човек има истински проблеми, най-вероятно той се нуждае от подкрепата на психотерапевт.

Тип 4. Съветващият

Той знае всичко по-добре от всеки друг. За всичко. Как трябва да се обличате, за да подчертаете достойнството на фигурата си (разбира се, той също знае за достойнствата, вижда с опитно око), кой партньор е по-добре да изберете, кога да имате деца и как да ги отгледате, как да изберете кола, да поискате повишение на работното си място и къде да отидете почивка. Ще чуете стотици непоискани съвети, касаещи не само домакинството, но и личната, дори интимна сфера на вашия живот. Методи за контрацепция, време на овулация, най-ефективните позиции за зачеване, начин на раждане - Съветникът ще ви каже как да родите, дори ако е мъж и никога не е раждал дете. Ако в този ваш познат има дори частица от Тип 2, бягайте надалеч.

Тип 5. Говореща глава

Този, който всъщност няма нужда от вас, е говорещата глава. Този човек не се нуждае от конкретен приятел изобщо - само нечии свободни уши и това е всичко. Отначало такъв човек може да изглежда просто като бъбрив събеседник, но погледнете отблизо (по-точно слушайте): той задава много въпроси, отговорите на които не са му много важни, започва спор само с цел да изрази ценното си мнение, никога не се задълбочава във вашите реплики. С една дума, има нужда да се изявява. Не му давайте сцена и го разкарайте от обкръжението си.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser