Преминете към основното съдържание

6 алтернативи на захарта

Здравословни са и са с по-малко калории
© iStock

Потребителите, които търсят здравословна алтернатива на захарта се увеличават. Това засилва интереса към нейните алтернативи. Ще ви помогнем с кратък списък.

1. Сироп от агаве

Не го бъркайте с кленов сироп – сиропът от агаве се извлича от кактус. Той е с нисък гликемичен индекс и е идеален за добавяне към билкови чайове и кафе.

2. Палмова захар

Извлича се от кората на вид палмово дърво в Индонезия. Извличането на материала става ръчно и се редуцира до гъст сироп, приличащ на мека захар. Този гъст сироп е изключително богат на желязо.

3. Ечемичен малц

Малцът се получава от покълнали зърна на царевица, пшеница или ориз – всички са полезни за организма. Но истинският ечемичен малц се получава от ечемик, разбира се. От другите култури се получава по-скоро сироп. Ечемичният малц е подходящ за добавяне към кисело мляко и напитки, както и към сладкиши.

4. Кокосова захар

Тя е със златист цвят, прилича на кафява захар и се получава от сока на кокосови цветя. Тя е богата на цинк и желязо, съдържа инулин, водно-разтворими фибри и пробиотици.

5. Кленов сироп

Заедно с меда той е най-разпространената алтернатива на захарта. Съдържа много хранителни вещества и най-малко 40 антиоксиданта. От всички алтернативи на захарта, кленовият сироп е с най-малко съдържание на калории. Той заема почетно място във всички модерни диети.

6. Стевия

Известна като „зелена захар“, стевията е растение, чийто произход търсим в Южна Америка. Тя има необичаен вкус, който е изключително сладък, но доста хора го намират за много приятен.

Автор Люба Вангелова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser