
Името му в превод означава града на ангелите. В самолета си пуснах филма “Последният ергенски запой“ (The Hangover) и се подготвих психически за приключението, което ни очаква. Столицата на Тайланд е едно от най-посещаваните места в Азия, а и в цял свят. Разбрах защо! Градът предлага множество забележителности, красиви храмове, невероятна тайландска храна, шопинг центрове и разбира се бурен нощен живот. Посещавайки Банкок, ще бъдете изумени от атмосферата, от местните, от архитектурата, от кухнята и от уникалната култура. Без значение колко пъти сте били, никога няма да ви омръзне и винаги има нещо ново и вълнуващо, което да видите, направите и хапнете в Банкок. Аз прекарах 6 дни, които ми се сториха, че излетяха, защото там времето лети.

Кои туристически атракции да посетим?
Започнете с обиколка на будистките храмове и кралският дворец, който е дом на смарагдовия Буда (Emerald Buddha), най-почитания образ на Буда в Тайланд. Задължително трябва да посетите Ват Фо (Храмът на полегналия Буда) и Ват Арун (Храмът на Зората). Не носете рокли, къси панталони и поли, защото ще ви помолят да си сложите шал отгоре. Колкото по-рано отидете, толкова по-добре, ако искате да избегнете жегите. Ние си взехме лодка от единия до другия храм, което беше страхотно преживяване. Гидът ни разказа, че Бангкок е наричан “Венеция на Изтока”, зашото река Чао Прая е ключова за живота и развитието му. Препоръчвам ви да видите и Уат По (Wat Phra Kaew), това е най-старият и най-голям храм в Бангкок и там се намира най-богатата колекция от изображения на Буда - над 1000 и най-големия, който е дълъг 46 м и висок 15 м.
Отделете си един цял ден за шопинг. Ние посетихме пазара “Chatuchak Weekend Market” и шопинг центъра “Siam Paragon”. Пазара е отворен само през уикенда и ви трябват поне 4 часа, защото това е най-големия пазар в Тайланд и има стотици магазини и места за хапване. След пазара, ние решихме да посетим най-високата сграда в Бангкок “King Power Mahanakhon Bangkok”, защото на последния етаж има прозрачен под, върху който може да стъпите. Ако не ви е страх от височини, давайте смело към 74 етаж, за да се насладите на невероятната 360-градусова панорамна гледка. Аз ви съветвам да отидете там около 16:00 ч., когато жегата започва да стихва, но няма толкова голяма опашка колкото в 18:00, когато всички искат да гледат залеза. Ако сте гладни, може да посетите мексиканския ресторант на долния етаж “Оjo”, където предлагат и автентични коктейли.
На нас не ни остана време за Китайския квартал, плаващият пазар и градината на розите, но съм си ги добавила в списъка за следващия път. Ако имате възможност, може да направите обиколка на Китайския квартал “food tour” с цел да опитате тайландските деликатеси и да научите за разнообразната гастрономическа култура на Банкок. Можете да направите и еднодневна екскурзия до националния парк “Khao Yai”. От 1962 г. насам Кхао Яй, обект на световното наследство на ЮНЕСКО, е перлата в короната на тайландските национални паркове и никое пътуване до Банкок не би било пълно, ако не го видите. С повече от 2100 квадратни километра разнообразни пейзажи, от дъждовни гори до пасища, от слонове до дикобрази, Кхао Яй предлага по нещо за всеки.

Къде да отседнем?
Тъй като Банкок е огромен град, има много възможности къде да отседнете. Направих голямо проучване и сега ще ви дам моите препоръки. Любимия ми район е Сукхумвит, защото е модерен, космополитен и на страхотна локация, за това може да започнете като разгледате хотелите там. Първият хотел, в който отседнах се казва “The Athenee Hotel, a Luxury Collection Hotel” и го избрах, заради локацията и богатата кралска история. Построен е на мястото на “Кандхава”, двореца на принцеса Валая, дъщеря на крал Рама V. Той е един от най-известните хотели за организиране на сватби, заради впечатляващата си история. Една от най-интересните и образователни части от престоя ни беше обиколка с консиержа, който ни разказа за биографията на принцесата и ни потопи в историята и традициите на Тайланд. Дизайнът на хотела красиво почита мотивите, директно заимствани от двореца “Кандхава”, отдавайки почит на корените си. Ако искате да усетите кралската история на Тайланд, може да посетите две страхотни места в хотела “The Rain Tree Cafe” и “The Glaz Bar”, чиито интериор е вдъхновен от изяществото и женствеността на принцесата.

Ако сте фенове на модерния интериор и минималистичния дизайн, ви препоръчвам да разгледате “Kimpton Maa-Lai Bangkok”. Първия ден се поглезих с процедура за лице и масаж в спа центъра “amaranth spa” и това кътче бързо се превърна в любимото ми място в Бангкок за отдих и релакс. Аз обичам да тренирам, дори и когато пътувам и за това винаги избирам хотел с хубав фитнес, но този ме изненада с безплатни уроци по Муай-тай и беше страхотно преживяване. За тези от вас, които харесват сешоарите на Dyson, ще се зарадвате, че във всяка една стая има такъв. Препоръчвам ви да посетите “Ms. Jigger”, уютен салон с подбрани коктейли, съчетани с италиански ястия, които са вдъхновени от пътуването на легендарната г-жа Jigger - муза, която е живяла във всяка една Средиземноморска държава, но винаги се е връщала в "la sua preferita", Италия.
Там опитах най-уникалното негрони, което някога съм пила. Третият хотел, който мога да ви препоръчам е Hilton Sukhumvit Bangkok. Ако и вие сте шопохолици като мен, ще се зарадвате, че се намира до търговския център EmQuartier, който е пълен с уникални магазини, които ги няма в България. Хотелът се намира в близост до надземното метро BTS, с което само за 15 минути, може да стигнете до друг огромен шопинг център, Терминал 21. Освен удобната локация, хотелът разполага с безкраен басейн на покрива, което много оценихме след цял ден разходки.

Ресторанти
В Бангкок се отдадохме на кулинарен туризъм и сега ще ви споделя за 4 ресторанта, които не трябва да изпускате. Ресторант “Signature” - Първата ни вечер в Бангкок, започна с много изискано кулинарно преживяване в ресторанта със звезда на Мишлен “Signature”, където имах честта да се запозная с главния готвач Тиери Драпо. Модерната френска и флорална кухня на шеф Тиери е уникално преживяване в Банкок, което ще помня цял живот. Всяко ястие е леко и изразително, в което цветята и билките придават вкус, измерение и красота. Безкомпромисната отдаденост на сезонните и пресни съставки означава, че всяка вечер менюто е индивидуално и оригинално. Ние се насладихме на следните ястия: Канапета: хайвер, трюфел, морски таралежи, Amuse Bouche: черен трюфел "Perigard", целина, маргарит, Le Saint Jacques, син омар, риба "Алфонсино", пиле, сирена и няколко невероятни десерта.
House of Smooth Curry
Ресторанта се намира в хотела, в който бяхме отседнали (The Athenee Hotel, a Luxury Collection Hotel). Посрещнаха ни с “добре дошли” написано на български върху листо, както и бяха написали имената ни. Голяма изненада! Менюто е 80 процента органично с истински акцент върху "от фермата до масата" и дори си имат собствена градина с подправки на третия етаж. Препоръчвам ви да опитате кнедли, много са вкусни и приличат на виолетки! Други ястия, които ни харесаха са Тайландско говеждо Wagyu, Som Tam (пикантна салата от папая) и Кален рак от Сурат Тани в яйце и жълт къри сос. За пръв път опитах традиционния тайландски десерт - пържен банан и до ден днешен още си мисля за него. Феноменален е! Ако планирате пътуване до Банкок, определено ви препоръчвам да отседнете в този хотел и разбира се да хапнете в ресторанта.

Ресторант CLARA
Девет години след откриването на италианската сензация Sensi, шеф Кристиан Мартена и майстор д' Клара Дел Корсо-Мартена влагат сърцата си в ново кулинарно начинание и отварят "CLARA". От кухнята си в отворен стил, шеф Кристиан Мартена ни поведе на кулинарно пътешествие в различни региони. Шеф Мартена съчетава родната си кухня с креативни и модерни техники, като използва висококачествени местни продукти заедно с внимателно подбрани и първокласни европейски съставки. Опитахме зимното меню от 7 ястия и бяхме изключително впечатлени от безбройните вкусове, които ни пренесоха в различни региони на Италия - от Калабрия до Ломбардия. Препоръчвам ви да опитате паста Cannelloni с Foie Gras, артишок и черен зимен трюфел и "Cacio & Pepe" с ориз Arborio, caciotta, трилогия чушки, и Rayong 100% Cacao. Ако обичате вино, този ресторант е за вас. Запознахме се с френския сомелиер Едуар Маркиз, който подготви специално винено преживяване за нас. Бивш сомелиер в ресторант Patrick Guilbaud с 2 звезди Мишлен в Дъблин и Le Clarence в Париж, той е обучен от Gaetan Lacoste и е награден за сомелиер на годината през 2019 г. във Франция.
Ресторант Acqua
Дело на главния готвач и собственик Алесандро Фрау, Ресторант Acqua е модерен италиански ресторант с иновативен подход, използващ традиционни вековни рецепти, преоткрити с помощта на съвременни техники за готвене и изтънченост. Концепцията е за изискана кухня с неформален подход в италиански стил. Предлага се широка гама от вносни продукти, повечето от които са от Италия, но също така и от Франция, Испания и Япония. Богатата винена листа с над 500 различни вина от цял свят е отличена като една от най-добрите винени листи в Банкок. Ние опитахме дегустационното меню и ви препоръчвам да опитате следните ястия: крудо от сицилиански червени скариди, талиатели от калмари, сардинска пушена змиорка, ризото от сезонни диви гъби с foie gras и охлюви, червен кефал и за десерт "Fior di Latte".
