Преминете към основното съдържание

6 грешки, които правим под душа

Взимането на душ е рутинно ежедневно действие. За да има максимална полза от него, е добре да спазваме шест прости правила.

1.Внимавайте с гъбата

Не сапунът, а гъбата е развъдник на бактерии. Колкото по-пореста е тя, толкова по-лесно се размножават . Освен това в дупките се задържат мъртви клетки от кожата. Затова изберете максимално „гладка“ гъба. Най-удачно е да я сменяте веднага щом забележите, че е започнала да се замърсява. Миенето й с препарат не е достатъчно ефикасно.

2.Забравете за горещата вода

Най-добре е водата да бъде приятно топла – нито гореща, нито студена. Горещата вода е по-вредна от студената, тъй като елиминира напълно мазнините от кожата и така я дехидратира. Учени са изчислили, че перфектната топлина на водата за отмиване на замърсяванията е около 28-30 градуса.

3.По-кратко под душа

Всички сме се изкушавали да останем под душа дълго време. Според дерматолозите, продължителното обливане с топла вода отстранява защитните бариери на кожата и така тя става по-уязвима.

4.Колко често?

Ежедневното вземане на душ е полезно и правилно от хигиенна гледна точка. Но само, ако са спазени горните три правила. Честото къпане, което не отговаря дори на едно от тях, вече става нездравословно – дехидратира кожата или я прави свръхчувствителна.

5.Триене с кърпа

Когато излезете от банята, се завивате в голяма хавлиена кърпа или обличате пухкав халат. Дотук – добре! Но мнозина имат навик да разтъркват енергично кожата си, за да попият влагата. Това е неправилно, тъй като може да провокира раздразнения. По-добре попийте влагата само с леко потупване.

6.Кога да нанесем лосион за тяло

Ценните съставки на козметичните продукти за тяло проникват по-добре и хидратират в дълбочина, когато се нанасят върху леко влажна кожа. Ето защо чакането кожата да засъхне е напълно излишно.

Още по етикети

душ , баня
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser