Преминете към основното съдържание

6 мита, които понижават ефективността на тренировката

Освен това те могат да ни отблъснат от идеята за здравословен начин на живот

© iStock
1. По време на тренировка не трябва да се пие вода.

© iStock

Този мит е стар колкото света! Съвременните изследвания доказват, че да се пие вода по време на тренировката е задължително. Причината: при всяко физическо натоварване губим вода, която трябва да се възстанови. В противен случай кръвта се сгъстява и сърцето се натоварва. Пийте вода със стайна температура на малки глътки и не повече от половин чаша наведнъж.

2. С йога и пилатес не може да се отслабне.

© iStock

Хората, които се опитват да свалят няколко килограма, най-често се фокусират върху интензивните силови и аеробни натоварвания, пренебрегвайки йогата и пилатеса. Но те се оказват доста ефективни в ускоряването на метаболизма и постигането на психоемоционално равновесие. Резултатът е намаляване на стреса и апетита, а оттам – и сваляне на сантиметри от талията.

3. Тренировките нямат ефект, ако не се взимат специални хранителни добавки.

© iStock

Тези хапчета или коктейли са за хората, които тренират интензивно не по-малко от четири пъти седмично. В противен случай нямате нужда от тях. Ако все пак сте уверени, че този „допинг“ ви е необходим, консултирайте се със специалист. Но имайте предвид, че можете да си набавите необходимите витамини, белтъчини и минерали и с помощта на балансирана диета.

4. След 50-годишна възраст фитнесът не е препоръчителен.

© iStock

Точно обратното е. Днес фитнес клубовете са посещавани от все повече хора не само на 50, но и на 60 години. Специалистите са категорични – за всяка възраст и здравословно състояние има подходящи упражнения. За хората над 50 г. на първо място са „бавните“ практики като пилатес, йога и тай-чи, а също така и танците. На второ място е плуването и накрая са силовите тренировки, но индивидуално адаптирани.

5. Мазнините се горят с леки тежести и повече повторения.

© iStock

Мит е, че трябва да използвате по-сериозни тежести, за да изграждате мускулна маса и по-леки, за да отслабвате. За да горите повече калории, правете упражнения, които са за цялото тяло и така няма да се налага да правите много повторения. Оптималните тежести, с които трябва да тренирате, са между 10% и 25% от килограмите ви. Правете по 15 повторения в 2 или 3 серии.

6. Трябва да се почива между отделните упражнения

© iStock

Спирането за повече от минута може да саботира резултата от тренировката. Прекалено многото почивки разреждат млечната киселина, която е отговорна за растежа на мускулите. Затова преминавайте от упражнение на упражнение с не повече от 20 секунди пауза и не се притеснявайте, ако от умора не успеете да направите всички повторения. Това определено е по-добрият вариант от дългите почивки.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser