Преминете към основното съдържание

6 мита за настинките

3 години от живота си прекарваме с хрема и кашлица

© iStock

Докато навършим 75 години, сме прекарали около 200 настинки, така поне твърдят специалистите. Едни от най-честите заболявания са инфекциите на дихателните пътища. За разлика от грипа, при тях няма сериозни последици за хората, които са с добро здраве, но съпътстващите явления са доста неприятни. Всеки път безпомощно се питаме: да свалим ли температурата, вярно ли е, че сеем зараза, докато съвсем не оздравеем, да си издухваме ли носа или не и т.н., и т.н.

Ето кои са шестте най-разпространени мита за настинките.

При болки в гърлото е по-добре да правим гаргара, отколкото да пием чай

Всъщност, никой не е правил изследвания кое е по-добро. И двете са като балсам за възпаленото гърло. Гаргарата с топла солена вода (1/4 чаена лъжичка сол на една чаша вода) или чай от салвия или лайка овлажняват гърлото, изплакват секретите от лигавицата и по този начин отстраняват причинителите на инфекцията. Освен това убиват микробите.

Чрез гаргарата обаче не може да се стигне до по-дълбоките места в гърлото. Точно тук помага пиенето на чай на малки глътки (от анасон, салвия, женско биле). Ако само сме прегракнали, са достатъчни и бонбони от салвия – те предизвикват отделяне на повече слюнка, а тя съдържа ензими като например лизозим, които убиват бактериите.

При болки в гърлото, комбинирани със затруднено преглъщане, са полезни таблетки с флурбипрофен, който е противовъзпалителен. Ако ги вземете още при първите признаци, те ще излекуват раздразнената лигавица и ще предотвратят по този начин развитието на повече бактерии. Възможно е дори да се избегне възпалението. Добре е и да вържете лек шал около врата си. Топлината помага на клетките на имунната система по-бързо да се придвижат до засегнатото място.

Лекарствата за подсилване на имунитета помагат, дори и да ги вземем по-късно

При изследвания е установено, че тези средства помагат само когато се взимат още при първите признаци на настинка. Повечето пациенти обаче ги взимат много късно. Трябва да се спре разпространяването на вирусите, докато все още функционират защитните ни сили. Можете да ги поддържате с приемане на 1 до 2 грама витамин С, 60 мг цинк и 200 микрограма селен на ден в продължение на 2 до 4 дни. По-добре е обаче да предотвратите заболяването с по-ниска доза – 500 мг витамин С, 15 мг цинк, 50 до 100 микрограма селен. Тези вещества подсилват имунната система, както и пробиотичните млечни продукти с култури на лактобацилус.


СУПЕРХРАНИТЕ НА ЕСЕНТА: ЗА КАКВО ПОМАГАТ И КАК СЕ ИЗБИРАТ


Всеки трябва да се ваксинира срещу грип

Здравите младежи могат да си спестят боцкането. За хората над 60 години обаче ваксината се препоръчва, за да не се появят опасни усложнения. Същото важи и за хора с някои хронични заболявания, като например диабет или сърдечносъдови проблеми. Ваксината се прави ежегодно, тъй като вирусът непрекъснато образува нови щамове.

Спрейовете за нос са опасни

Препоръчват се капки или спрейове за отбъбване на носната лигавица, съдържащи веществата ксилометазолин и оксиметазолин. Тези медикаменти освобождават запушения нос и секретът може да изтече. Това е много важно, защото в противен случай могат да се възпалят синусите и средното ухо. Препаратите не трябва обаче да се прилагат повече от една седмица. Съмненията в тяхната безвредност идват от това, че при по-дълга употреба могат да раздразнят лигавицата и да направят хремата хронична. При леки случаи на хрема има и алтернативно лечение – изплакване със солена вода, което овлажнява лигавицата и помага за възстановяването й.


БОЛИ ЛИ ВИ ГЪРЛОТО?


При настинка не трябва да се спортува

Нищо не пречи да потренирате малко при една лека хрема или кашлица. Естествено, с подходящо облекло, след това горещ душ – може да е дори от полза за съпротивителните сили на организма. Ако обаче се чувствате наистина болни, имате подути лимфни възли или температура, не трябва да рискувате. Същото важи и за болните на антибиотици или други лекарства. В противен случай има риск от дълготрайна инфекция или дори от възпаление на сърдечния мускул. Тренировките ще почакат до пълното ви оздравяване и в началото трябва да бъдат щадящи – с намалено темпо и продължителност.

След прекарана инфекция не можем пак да се заразим

Дори и веднага след като оздравеете, може да се заразите отново. След боледуване организмът ви е произвел антитела, но има повече от 200 различни вируси, които могат да причинят настинка. Така че теоретично може веднага да се разболеете от следващия вирус в списъка. Единствената защита е здравата имунна система.

Още по етикети

добра форма , здраве
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser