Преминете към основното съдържание

6 начина да се справите с критиката

Без значение колко сме сигурни в себе си, всеки знае, че всякакви коментари по отношение на външния вид, характера, поведението и дори най-елементарни кулинарни способности, се отразяват на нашето емоционално здраве и самочувствие
© iStock

Научавайки се да даваме на критиците подобаващ отговор ще се научим да запазим доверието в себе си и да не се чувстваме засегнати от поредната провокация. 

1.

Най-лесният начин да разберете какво е имал предвид киселият и саркастичен критик е да го попитате лично. Чувствайте се свободни да задавате въпроси. Какво точно не ви харесва? Защо мислите, че не трябва да правя това? Кое от казаното ви нарани? Защо го казвате? По този начин ще имате по-добра представа за оплакванията и причините за недоволството на другия. 

2.

Не е отричайте напълно критиката и не избягвайте или пренебрегвайте забележката на другото лице. С други думи - не се преструвайте, че нищо не се е случило и не "сменяте темата". Ако си мълчите, гарантирано е, че в бъдеще неизказаните думи ще се върнат като в затворен кръг и така ще се натрупат много негативни емоции.

3.

Най-често срещаната реакция към критиката е агресивна. Която, по обективни причини, не е най-добрата тактика.

4.

Друга форма на отхвърляне на критиката е намирането на извинения за случилото се. Най-често това е още по-дразнещо - другият човек решава, че вие или пренебрегнете неговите възгледи, или нарочно не искате да поправите грешката си.

5.

Абстрахирайте се от всички емоции и помислете - има ли поне доза истина в критиката към вас? Възможно ли е това да е конструктивен коментар? Трудно е да се приеме факта, че правите нещо нередно, или че вашия начин на живот не от най-добрите. Замислете се дали думите са казани само, за да ви наранят или от тях е възможно да се извлече някаква полза?

6.

Научете се да приемате мнението на другите, дори и да не го споделяте. Да предположим, че няма да промените поведението си, защото не сте съгласни с критиките, но поне си признайте, че има различни валидни мнения.

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser