Преминете към основното съдържание

6 ползи от канелата

Кой казва, че тя е подходяща само за сладкиши? Нищо подобно! Това е една от най-полезните за здравето подправки.

Канелата придава онзи неповторим аромат на сладкишите, с който неизменно разбираме, че Коледа наближава. Тя присъства и в много солени ястия, на които придава интересен и екзотичен вкус. Канелата обаче притежава и безценни качества, с които ни прави по-здрави, по-красиви и по-устойчиви както във физически аспект, така и в психически.

Тази подправка е богата на полезни етерични масла и антиоксиданти, на които дължи своите антибактериални, антиферментиращи и антистареещи свойства. По време на диети успешно притъпява чувството за неконтролиран глад и прави спазването на режима по-леко. Едно от малко известните й качества е нейното хипогликемично действие. Доказано е, че канелата контролира нивата на инсулина в кръвта и това е една от причините диетолозите да я включват щедро в диетите, тъй като тя спомага за плавно редуциране на теглото. Комбинацията от мед и канела пък има силен антимикробен ефект и от векове се използва в китайската и аюрведическата медицина. С това обаче полезните свойства на подправката не се изчерпват. Ето в кои случаи и как да я използвате.

При настинки

Канелата е естествено антибактериално средство и по тази причина е изключително добър вариант за предпазване от сезонни простудни заболявания.Особено, ако я съчетаете с мед. Тази комбинация помага също за бързо преодоляване на симптомите при настинки, болки в гърлото, за заздравяване на рани и разнасяне на синини. В последния случай се използва външно. Ефектът се дължи на ензимите на меда, които се свързват с етеричните масла на канелата и така създават ефикасно натурално антибактериално средство. Затова е препоръчително в периоди на вируси и грип да използвате превантивно мед и канела, за да се предпазите от евентуално заболяване. Приема се по 1 с. л. дневно от сместа, като може да я хапнете директно или да я добавите към билков чай. За още по-силен ефект прибавете и една пресована скилидка чесън. Но поради специфичния мирис този вариант е подходящ само за вечер. И един приятен страничен ефект от комбинацията - ефикасно контролира нивата на холестерола в кръвта.

За понижаване на кръвната захар

Този ефект се дължи на един определен полифенол в състава й. Поради това е добре да бъде включвана редовно в менюто на хора, застрашени от диабет или такива с диабет тип 2. Канелата не само помага за понижаване на кръвната захар, но регулира и кръвното налягане.

При артрит

Канелата е ефикасен природен лек при различни форми на ставни заболявания. Щипка канела всеки ден в кафето може чувствително да намали риска и да облекчи в известна степен симптомите на артрита. Това се дължи най-вече на нейните антиоксидантни свойства. В допълнение, канелата намалява холестерола в кръвта, повишава енергията, спомага за пълноценното възстановяване и предпазва от стрес.

За по-добро храносмилане

Тя доказано помага при метеоризъм. Ефектът се дължи на етеричните масла, които съдържа, и които имат антиферментиращи свойства. Ако страдате от често подуване на корема, ще се справите лесно като подправяте всяко ваше ястие с щипка канела. Канелата е ефикасна и в случаите, когато прекалим с мазни или сладки храни.

Притъпява нервния глад

Става дума за онзи неконтролиран глад, който ни обзема, когато сме на диета или преди цикъл. Това е по-често явление сред жените, но и някои мъже са застрашени. Първото правило в такива случаи е да не се поддаваме на глада, а да се опитаме да преодолеем проблема с естествени средства. Канелата етакова средство, тъй като създава усещане за ситост. Независимо от начина на употреба – поръсена върху запечени ябълки, в комбинация с мед към кисело мляко или към джинджифиловия чай, тя винаги помага. Този чай помага и за изгаряне на мазнините.

За повишаване на либидото

Сред по-непопулярните, но със сигурност приятни действия на канелата, е нейната възбуждаща сила. Тя е естествен афродизиак и има благоприятно въздействие върху либидото. Все пак не очаквайте чудеса – не е в състояние да повлияе на продължителността на акта, нито на мощта на ерекцията. Но повишава желанието при мъжете, а при жените има отпускащо действие по отношение на менструалните болки и нощните крампи.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser