Преминете към основното съдържание

6 съвета как да практикувате йога, ако сте с наднормено тегло

Най-възрастният йога инструктор в света споделя опита си
Тао Порчон-Линч
Тао Порчон-Линч © blog.allklier.com

Тя е на 97 години и е най-възрастният жив йога учител в света, която е в Книгата на рекордите на Гинес. Тао Порчон-Линч е вдъхновяваща личност, която има твърде богат опит в йога практиката.

Според нея практикуващите йога, които са с наднормено тегло, са малцинство на фона на останалите. Две-трети от населението на Америка обаче е с наднормено тегло, но това не се отразява по никакъв начин на класовете по йога. Факт е обаче, че доверието към тези практикуващи е доста по-малко. Дори снимките на жени в йога пози в Instagram най-често са на слаби (обикновено бели) жени. Това продава, факт. Но реалността често е различна. В крайна сметка обаче йога не е само за слабите и гъвкави хора. Всеки, който има желание, може да я практикува. Йога може да бъде адаптирана към всяко тяло. Ако сте с наднормено тегло, ето какво трябва да имате предвид, когато практикувате.

1. Бъдете спокойни.

Настроени сме, че всяка физическа активност трябва да бъде извършвана бързо и трудоемко. Този начин на мислене е станал характерен за много от практикуващите виняса йога. Но в крайна сметка едно от най-добрите неща, които може да направите за своето тяло, е да го отпуснете. Бавното изпълнение на асаните в йога ще подобри гъвкавостта и силата на тялото ви. Освен това ще балансира нервната ви система. Бавното и отпуснато движение помага за по-лесното отделяне на кортизола – хормона на стреса, от който тялото ви се освобождава.

2. Следвайте инстинкта си.

Най-важното в йога, за да се предпазите от травми и за да имате полза за психиката си, е да изпълнявате асаните както ги усещате. Слушайте тялото си. То е уникално. Няма специални препоръки за по-едрите тела, както и не всички пози работят еднакво ефективно за всчики органи. Слушайте тялото си.

3. Мислете за теглото си само като за цифра.

Имайте предвид, че извършвате много повече усилия от тези, които са по-слаби. Не бъдете критични към себе си и не си поставяйте твърде кратки срокове за постигане на големи резултати. Зачитайте ограниченията на тялото си и го слушайте.

4. Използвайте подпори.

Винаги може да си помагате както и с каквото можете – използвайте подпори за ръцете и тялото си, когато правите напъди, хващайте крачолите на панталона си, за да направите обратни напъди. Проявявайте креативност, за да си вършите работата.

5. Открийте вашият инструктор.

Не си губете времето в клас по йога, в който не се чувствате добре. След практика трябва да се чувствате освежени и обновени, да усещате, че сте готови да се изправите пред света, да бъдете по-толерантни, търпеливи и спокойни.

6. Не забравяйте защо сте там.

Йога е преди всичко практика за психиката. Всяка поза позволява да практикувате умението да оставате в момента, да наблюдавате и да приемате себе си. Процесът дава възможност да упражнявате контрол върху мислите си. Най-трудното за повечето хора е да се научат да се разграничават от потока негативни мисли, който залива съзнанието и които ви правят неуверени.

Не може да бъдете в мир със себе си, ако сте във война с тялото си! Изберете мира!

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser