Преминете към основното съдържание

6 упражнения за тренировка на мозъка от Стив Джобс

Гуруто на IT-технологиите и човекът, променил света, години наред практикувал медитацията на осъзнаването
© Getty

Ако седнете в покой и просто наблюдавате себе си, ще установите колко безпокоен е умът ви. А, ако се опитате да го успокоиуте, ситуацията само се влошава. След известно време, ако ви се удаде възможност да го успокоите, ви се разкриват тъхнкостите на някои детайли. Изостря се интуицията ви, започвате да виждате по-ясно, осъзнавате всичко, коевто се случва – тук и сега. Мислите ви се забавят, съзнанието се разширява и виждате повече, отколкото сте си мислели, че е възможно.

Така описва ефекта на медитацията Стив Джобс в своята биография, написана от Уолтър Айзъксън. Този особен вид медитация – медитация на осъзнаването – намира своето начало в дзен будизма и даоизма. Джобс разказва за нея на Айзъксън малко преди смъртта си. Джобс намира връзка между програмирането и дзен. Днес положителните ефекти от медитацията са доказани от неврологията и гиганти като Google, General Mills, Target и Ford специално обучават служителите си как да медитират.

Ето кои са 6-те основни момента в медитацията на Стив Джобс:

1. Седнете с кръстосани крака на уединено и тихо място. Добре е да изпозлвате равна и мека подложка, за да намалите напрежението в гърба. Започнете да дишате дълбоко.

2. Затворете очи и се заслушайте във вътрешния си монолог и мислите, които идват в главата ви: работа, къща, телевизор.... Това са брътвежите на собствения ви ум. Просто наблюдавайте как той прескача от мисъл на мисъл. Повтаряйте това упражнение минимум 5 минути на ден в продължение на една седмица.

3. Не се опитвайте да успокоите мислите си, просто се опитайте да превключите на по-тих и спокоен режим. Опитайте се просто да наблюдавате света около себе си. Това състояние на ума не дава оценки, не търси смисъл. В това състояние умът просто гледа, слуша и усеща. Повечето от хората дори и не подозират за това състояние на ума, но го усещат в моменти на стъписване или изненада, когато просто замлъкват.

4. След като осъзнаете това състояние на ума, което условно се нарича „умът на вола“, помолете го да измести осъзнатия ум - „умът на маймуната“. Една от техниките на Стив Джобс за това е да си представя как волът ходи по пътя, а тази гледка приспива маймуната, която го наблюдава.

5. Успокоявайки „маймунския“ си ум, постепенно се опитайте да се фокусирате върху „волския“. Тогава дишането ви ще се забави, а с кожата си ще започнете да усещате трептенето на въздуха. Възможно е да почувствате и движението на кръвта в тялото ви. Ако в този момент отворите очи, светът ще ви се стори по-различен – нов и странен.

Прозорецът ще ви изглежда просто като правоъгълник, изпълнен със светлина, без да бъде необходимо да се почиства, отваря, затваря... Всичко е просто тук и сега. Както и вие – тук сте и сега.

6. За да постигнете това състояние, ще ви трябва известно време. Но, ако сте направили всичко както трябва, тогава няма да усетите времето, което е минало от момента, когато сте включили таймера, до момента, в който той се изключи. Постепенно, ден след ден увеличавайте времето на медитиране. Колкото и да е дълго, след време няма да го усещате.

Практикуването на медитацията на осъзнатостта има три неоспорими предимства:

1. Лесно ще се освободите от стреса, а дори и сериозните трудности едва ли ще предизвикат непреодолими вълнения.

2. Ще се справите с безсънието. След редовна практика ще заспивате за 3 секунди.

3. Ще започнете да мислите по-ясно и да преценявате по-точно всичко, което се случва в живота ви.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser