Преминете към основното съдържание

6 урока, които научихме от „Дяволът носи Прада“

Освен заради чудовищно добрата актьорска игра на Мерил Стрийп, Ан Хатауей и Емили Блънт филмът попада в категория „култови“ и заради преливащите от сарказъм и мъдрост реплики.

Не знам да има жена, която да не е гледала „Дяволът носи Прада“. Освен заради чудовищно добрата актьорска игра на Мерил Стрийп, Ан Хатауей и Емили Блънт филмът попада в категория „култови“ и заради преливащите от сарказъм и мъдрост реплики. Няколко от тях подбрах за вас, за да илюстрирам най-важните уроци, на които ни научиха Миранда, Анди и Емили.

УРОК №1. КОГАТО СЕ ПОЯВЯВАШ НЯКЪДЕ, ПРАВИ ГО ТАКА, СЯКАШ ПРИТЕЖАВАШ МЯСТОТО

Не можем да й го отречем на Мерил Стрийп, тази жена е способна да изиграе всичко! Ролята на главен редактор на голямо модно списание (вдъхновение, почерпено от личността на Ана Уинтур), изненадващо или не, й е напълно по мярка. Изключително ярък образ, който по мое мнение засенчва всички останали фигури във филма.

Сцената с появяването на Миранда е сред най-култовите в киното изобщо. Не се сещам за кой знае колко други филмови героини с подобно присъствие. Самочувствие, класа, самоувереност... все неща, които ти отварят всички врати. Тук ще вмъкна един цитат, взет от почти самия край на филма, когато героините на Мерил Стрийп и Ан Хатауей разговарят в колата.

„Всеки иска да е като нас.“

УРОК №2. НЕ СЕ КОЛЕБАЙ ДА ПОЕМАШ РИСКОВЕ

Дали в професионалния или в личния живот, рисковете са онези малки и по-големи възможности, от които трябва да се възползваме. Колкото и да не се вписва в обстановката, героинята на Ан Хатауей явно притежава нещо, което я прави подходяща за позицията. Миранда Прийстли изненадва всички, включително и себе си, с избора, който прави, наемайки за свой личен асистент момиче като Анди. И това в крайна сметка се оказва всичко друго, но не и грешка.

„Казах си: давай, поеми риск, наеми умното дебело момиче.“

УРОК №3. ПОДРЕДИ ПРИОРИТЕТИТЕ СИ

Кариера, семейство, връзки, приятелство... За доброто на всички, е важно човек да вземе решение къде в дългосрочен план ще влага енергията си. Трябва да има ясен фокус, за да не се лута и да не лавира постоянно. Да, приоритетите се променят с времето, но недвусмислената им подредба във всеки един момент е задължителна. Това ще ви спести, както и на хората около вас, много неприятни емоции...

„О, съжалявам, да нямаш някой по-важен ангажимент? Някой конгрес на грозните фусти?“

НА КАКВО НИ НАУЧИ „СЕКСЪТ И ГРАДЪТ“

УРОК №4. ИМАЙ САМОУВАЖЕНИЕ

Спомняте си разговора между Анди и героя на красавеца Саймън Бейкър на сутринта след като преспаха заедно. Анди разбра за заговора срещу Миранда и хукна да я предупреждава. Във всяка една ситуация бъдете готови да покажете кои сте. Никой никога при никакви обстоятелства не може да ви подценява или да се държи снизходително с вас.

„Не съм ти бейби.“

УРОК №5. НЕ ОБРЪЩАЙ ВНИМАНИЕ НА ХЕЙТЪРИТЕ

Хората могат да говорят за вас каквото си искат, всъщност хората винаги говорят. Най-много говорят, когато сте уязвими. Това обаче по никакъв начин не трябва да влияе на вашия личен свят, на начина, по който възприемате себе си, на начина, по който живеете. Бъдете себе си, без да се опитвате да се харесвате на всички. Невъзможно е, а и не си струва.

„Наистина не ми пука кой какво пише за мен.“

УРОК №6. НЕ СЕ ИЗГУБВАЙ ПО ПЪТЯ СИ

Мечтата на Анди е да бъде журналист, не личен асистент. Колкото и да е вълнуващо да си близо до личност като Миранда Прийстли, колкото и страхотно да се справяш, каквито и огромни възможности да се отварят пред теб в света на модата, идва момент, в който трябва да вземеш решение. Да се върнеш на пътя към това, което наистина искаш. Разбира се, не можем да отречем натрупания опит при едно такова предизвикателство, който може само да ти бъде от полза.

Тук цитат няма. Всъщност има, но е малко по-нестандартен. Правим copy/paste направо на една сцена (тази с хвърлянето на телефона във фонтана) просто защото тя казва много повече от десетки и стотици думи.

ВИЖТЕ И ЕДНА ИЗРЯЗАНА СЦЕНА ОТ „ДЯВОЛЪТ НОСИ ПРАДА“

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser