Преминете към основното съдържание

7, 12 или 23: колко дни трябва да бъде идеалната отпуска?

След дългата мрачна зима мечтаем за слънчево лято и ваканция. Учените са изчислили средната аритметична стойност между „2-3 дни по препоръка на вашия шеф“ и мечтите ви за двумесечно забавление. И ето каква е цифрата, до която стигнаха, за да имаме време за почивка, като същевременно не прекаляваме с безделието.

Всяка година едно и също! Върнали сте се от почивка, но чувствате, че сте още по-уморени? Не сте сами. Почиката може да бъде изтощителна, особено ако от мързелуването на плажа или край басейна се е превърнало в „приключение” със загубени документи или страстна ваканционна романтика. Освен това, ако почивката е твърде кратка, няма да получите здравословните ползи от нея. За да се избегнат крайности, учените са изчислили идеалния брой дни, необходим, за да си починем качествено.

Според проучване, публикувано в Journal of Happiness (Да, има такова „списание за щастие“ в САЩ!), ако почивате по-дълго или по-малко от 7-8 дни, може да изпитате дефицити на здравето и нервната система. Кратките почивки обикновено само „дразнят“ организма ни, а дългите затрудняват планирането и хармоничното връщане към обичайното ежедневие. Установено е, че в продължение на осем дни почиващите всъщност се наслаждават на предимствата на ваканцията, както психически, така и физически. През първите няколко дни нивото на щастие постепенно се увеличава и достига абсолютен максимум до седмия или осмия ден. Спомняте ли си златното правило на успешните телевизионни предавания или блестящата кариера на звездите от шоубизнеса? „Излезте от ефира“ на върха на популярността! Не чакайте ваканционната умора да ви събори.

Осемдневен период от време е достатъчен за възстановяване на нервната система. Всъщност сигурно сте чували, че започваме да си почиваме истински след седмия ден от отпуската. Е, това проучване доказва, че за седмица ще сме се отърсили от стреса и напрежението. И тук бихме допълнили – от осмия ден ще спрем да ровим мейлите си, да се ослушваме за позвънявания на служебния мобилен телефон и да се терзаем как ли я карат колегите в офиса. Затова към тези 8 дни, препоръчани от учените, да добавим още 8, пък нека ни е скучно…

И накрая едно много важно уточнение – за пълноценна почивка и разтоварване, взимайте отпуски няколко пъти в годината, а не чакайте лятото, за да почивате накуп.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser