Преминете към основното съдържание

7 грешки, които всяка жена допуска, когато суши косата си

Посвещава се на всички жени, които смятат, че са първи дружки с хавлиената кърпа и сешоара

Какво по-лесно от това да изсушиш мократа си коса? Така си мислим, но на практика се оказва, че почти всички жени сериозно увреждат косата си докато я сушат. Тържествено се заклеваме пред огледалото повече никога да не допускаме тези банални грешки.

Грешка#1: Косата ви е прекалено мокра

Преди да включите сешоара трябва да сте убедени, че косата ви вече е изсъхнала на 70-75%. Логиката е проста – колкото по-дълго сушите с горещ въздух косата си, толкова повече я увреждате. Първо попийте леко скърпа и после оставете известно време да съхне на въздух, а през това време леко разделяйте кичурите с пръсти, като тръгвате от корена към върха. Чак след това включете сешоара.

Грешка #2: Прекалявате с подсушаването с кърпа

Сцените от филмите, в които героинята излиза от банята с кърпа на главата и стои с нея в следващите десет сцени, ги оставяме на съвестта на режисьорите – стилистите изобщо не са съгласни с това. Мократа коса не бива да стои завита в кърпа дълго. Първо, по този начин се създава ефектът на сауната и жлезите започват активно да отделят себум. Второ, мокрият косъм е изключително уязвим и крехък. Когато го увивате в кърпа, може да го повредите. Трябва само леко да попиете косата си, за да отстраните излишната влага, но в никакъв случай не я търкайте или увивайте. Ето ви простичък съвет, за да ускорите процеса на изсъхване – затоплете предварително кърпа и с нея подсушете леко и приятно косата си. Вместо хавлиена кърпа, можете да използвате памучна.

Грешка #3: Не разделяте косата си на секции

Много е лесно – навеждате глава, обръщате косата надолу и сушите всичко накуп. Така ли правите? Добре, значи ще си имате обем в стил глухарче, който ще се задържи за около 15 минути. Вместо това разделете косата си на секции,оставете една, а останалата част от косата закрепете с щипка, за да не ви пречи. Старателно изсушете избрания кичур, като винаги следвате растежа на косата. Не доближавайте сешоара твърде близо до косата – това няма да ви спести време, но пък със сигурност ще увреди кутикула. Оптималното разстояние е 15-20 см.


Грешка #4: Забравяте накрайника

Да, става въпрос за накрайника на сешоара. Много жени го махат, като си мислят, че по този начин разширяват потока на въздуха и съответно изсушават косата си по-бързо. Не правете това никога! Накрайника концентрира и насочва топлия въздух, а освен това го разпределя по целия кутикул и така косата ви изглежда по-гладка и здрава.

Грешка #5: Използвате неправилна четка

Можем да повтаряме до безкрай, че правилните кръгли четки за коса се правят само от натурален косъм (от диво прасе). Това са най-щадящите модели, които масажират скалпа, не повреждат структурата на косъма, добавят блясък и предпазват от нацъфтяване на крайчетата. Но въпреки това дамите масово използват метални четки, защото при сушене металът се нагрява и спомага за добро оформяне и даване на добър обем в корените. Но това допълнително нагряване прави косата ви много уязвима.

Грешка #6: Държите сешоара неправилно

Повечето жени държат сешоара с доминиращата си ръка, а четката в другата. Опитайте да размените ръцете (ще ви трябва малко време да свикнете). Много скоро ще забележите, че резултатът е по-добър.

Грешка #7: Не фиксирате резултата

Горещият въздух от сешоара отваря кутикула и позволява да се оформи прическата. Но накрая на сушенето трябва да превключите на хладък или студен въздух – по този начин косата ще стане лъскава и ще фиксирате ефекта.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser