Преминете към основното съдържание

7 храни за добрите бактерии в организма

С кои пробиотици и фибри може да балансирате чревната флора?
© iStock

Състоянието на стомашно-чревния тракт е важен показател за здравето ви. Разбира се, външния ви вид също. Но под пластовете мазнини и мускули, в корема ви живеят микроорганизми, които имат съществено значение за здравословния баланс. Много по-важно е да се грижите за състоянието на червата си, отколкото за това как изглежда коремната ви преса. Добрите бактерии са известни още и като микробиоми. Тяхното състояние засяга работата на всички органи и може драстично да промени начина, по който се чувствате.

Балансираната чревна флора може успешно да пребори вредните бактерии и токсини, да укрепи имунната система, според Рафаел Келман, гастроентеролог от Ню Йорк и автор на книгата „Микробиомна диета“. Благодарение на определени храни, които включва този начин на хранене, може да се преборите с възпаленията, да регулирате нивата на инсулина и да подобрите настроението си.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser