Преминете към основното съдържание

7 интересни факта за очите

Човек гледа с мозъка, а не с очите
© iStock

Малцина биха оспорили факта, че без 5-те сетива животът ни не би бил същият. На въпроса с кое от всички сетива може да се раздели човек, почти няма човек, който да избере зрението. Селектирахме 7 изненадващи факта за очите, които може би не знаете.

#1. Лещата на окото е по-бърза от най-бързия фотообектив. Бързо огледайте стаята и забележете на колко места фокусирате погледа си. Всеки път, когато го правите, лещата на окото постоянно променя фокуса си още преди да го осъзнаете. На фотообектива са му необходими няколко секунди, за да префокусира от едно разстояние върху друго.

#2. С напредването на възрастта на всеки човек са му нужни очила, за да може да чете. При 99% от хората необходимостта от очила се появява между 43 и 50 годишна възраст. Това се дължи на факта, че с времето лещата губи способност за фокусиране. За да фокусира обекта, лещата трябва да промени формата си, а с възрастта тази способност намалява. След 45-годишна възраст човек трябва да държи книгата по-далеч, за да може да фокусира буквите.

#3. Към 7-годишна възраст окото напълно се формира и по физиологични параметри съответства на окото на възрастен. Ето защо нарушено зрение може да се диагностицира след тази възраст.

#4. Човек мига около 15 хиляди пъти на ден. Мигането е наполовина рефлекторна функция, правим го автоматично, но реално можем да го контролираме. Мигането помага да се премахне замърсяването на очите и да се поддържа слъзната функция на окото.

#5. Катаракта се развива с възрастта. Понякога хората не разбират, че това е естествен процес на остаряването и може да се появи при всеки. Развитието на катаракта е възрастово изменение, както и побеляването на косите. Обикновено това се случва между 70 и 80-годишна възраст.

#6. По време на преглед на очите обикновено може да се видят първите признаци за диабет. Хората, които страдат от диабет тип 2, могат да го развият с години, без да разберат за това. То се случва безсимптомно. Този тип диабет обикновено се диагностицира при очен преглед – забелязват се малки кръвоизливи в задната част на окото.

#7. Човек гледа с помощта на мозъка, а не с помощта на очите. Функцията на очите се състои в „събиране“ на информацията за предмета, към който е насочен погледът. След това информацията се изпраща в главния мозък, където е анализира и това дава възможност предмета да се види в неговата завършена форма.

Автор Люба Вангелова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser