Преминете към основното съдържание

7 лесни трика за повече увереност

Ето как сигурно да подобрите самочувствието си и да излъчвате повече увереност!

Овладейте езика на тялото

Промяната във външното излъчване и поведение се отразява на вътрешното ви усещане за увереност. Ето защо някои специалисти препоръчват да се научим да излъчваме самочувствие чрез тялото си. Ако стоите изправени, вместо прегърбени и приведени, ако не се снижавате, а се изпъвате в цял ръст, е твърде вероятно да се почувствате по-уверени, и то веднага. От друга страна, отпуснатите рамене и наведена стойка ще ви накарат да се чувствате неуверени, а и околните ще ви възприемат като такива.

Носете само дрехи, в които се чувствате добре

Важно е да сте доволни как изглеждате. Ако обличате дрехи, които не харесвате или в които смятате, че не изглеждате добре, това ще снижава увереността ви и ще бъде усетено от околните. Дори и да има неща, които не харесвате в тялото си, носенето на дрехи, които ви карат да се чувствате по-привлекателни, може да допринесе за цялостната ви увереност повече отколкото осъзнавате.

Сложете си любим парфюм

Това е самата истина – едно пръскане от флакончето може да направи чудеса за вас. През 2003 г. американската психоложка Рейчъл Херц установи, че 90 % от жените се чувстват по-уверени, когато ухаят на аромат, който харесват. И това не важи само за жените. Мъжете също са по-уверени, когато ухаят на нещо любимо.

Избройте всички трудности, които сте преодолели

Понякога, за да се чувстваме уверени в бъдещето си, първо трябва да погледнем назад към това, което вече сме сторили. Направете си списък с предизвикателства или неуспехи, които сте преодолели в живота. До всяко от тях запишете уроците, които сте извлекли от тези ситуации. Това помага на ума да развие увереност, че сте преодолели редица предизвикателства или препятствия в миналото и така вие добивате увереност, че и занапред ще можете да се справите с тежките ситуации.

Отделяйте време за планиране

Трудно е да се чувстваш добре и сигурен, когато винаги се тревожиш за решенията си в последния момент, обясняват специалистите. Например, ако ще изнасяте презентация и не сте подготвени, няма да се чувствате добре от това, но ако сте подготвени, това ще ви помогне да сте по-спокойни и уверени.

Напредвайте стъпка по стъпка

Много хора искат да се превърнат в нов човек едва ли не за една нощ, но това не е възможно и тези нереалистични очаквания не водят до нищо друго освен до разочарование. Вместо това, предприемайте стъпки, за да се усъвършенствате всеки ден. За да сте уверени, трябва да спрете да гоните съвършенството и вместо това да се стремите да давате най-доброто от себе си ежедневно. И вместо да се сравнявате с околните, изберете да се сравнявате само с вчерашното си Аз.

Отделете време, за да отбележите успехите си

Докато се стремите да напредвате стъпка по стъпка, уверете се, че вземате предвид всички хубави неща, които ви се случват ежедневно. Ключът към повишаване на самочувствието е съсредоточаването върху подобряването на самоприемането. Довършете изречението „Това мина добре днес, защото аз съм... “, съветват специалистите. Всяка вечер избирайте три неща, които са протекли добре този ден, и дописвайте показаното изречение. Самоприемането ви ще започне да се подобрява още след първия ден, когато осъзнаете в колко много неща всъщност сте добри

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser