Преминете към основното съдържание

7 малко известни факта за видеото на Джордж Майкъл „Freedom! '90“

Това е бил стартът на някои звезди в модната индустрия

Наскоро загубихме Джордж Майкъл, а това ще остане непреодолима загуба не само за феновете му, но и за музиката като цяло. Малко са тези, които не са гледали култовия клип от 90-те на песента му „Freedom! '90“. Тази година видеото отбелязва 26 години от създаването си. Не всички обаче знаят каква е историята зад създаването му.

Участието на супермоделите не е случайно.

Както знаем всички видеото е култово преди всичко заради участието на златния състав от топмодели на 90-те: Наоми Кембъл, Линда Еванджелиста, Татяна Патиц, Кристи Търлингтън и Синди Крауфорд. Да бъдат главни героини във видеото е не само плод на художествен прийом. В края на 1987 г. Джордж Майкъл пуска албума си Faith, който моментално става суперуспешен и излиза в тираж 20 милиона копия. Тогава певецът се замисля, че да бъде идол на цяло едно поколение е непосилно за него бреме. Затова, когато дошъл моментът за снимките на песента „Freedom! '90”, той се отказва от участие и поверява ролите на главните секс символи на епохата – най-известните супермодели.

Режисьорът, тогава неизвестен, днес е култов.

Режисьор на клипа е тогава все още малко известният Дейвид Финчър. Той е режисьор и на клипа на Мадона „Vogue“.

Най-скъпият предмет от „гардероба“ на моделите в клипа е бялото наметало.

Стилист е Камила Никерсън, която си спомня: „Дейвид имаше съвем ясна представа за всеки детайл от визията на Кристи Търлингтън, когато върви в стаята, увита в дълъг бял чаршаф. Когато намерихме идеалният, оказа се, че почти целия бюджет за гардероб отиде за него. Останалите дрехи събирахме от приятели“ Така сакото, в което се появява Линда Еванджелиста, е на самата Никерсън, а кубинките, които носи Наоми Кембъл – са на приятеля на стилистката.

Видеото дава старт на пътя на много звезди в модната индустрия.

Екипът, отговарящ за визията на героите се състи от: Керъл Браун- грим, стилист – Камила Никерсън (работила по-късно за колекциите на Alexander McQueen, Yves Saint Laurent, Calvin Klein и други) и фризьор Гуидо Палау, който в ранните 90-те точно стартира творческия си път.

Изненада са русите коси на Линда Еванджелиста.

Отначало в мудборда е предвидено всички модели да бъдат с реалните си визии. Но преди снимките на видеото Линда Еванджелиста взела участие във фотосесия на Стивън Мейзел, по време на която екипа е променил цвета на косата й. Така много хора си мислели, че в клипа тя носи перука.


Супермоделите стрували на Майкъл скъпо.

Независимо, че за участие в ревю на Versace Наоми Кембъл понякога не взимала никакъв хонорара, а го правела заради приятелството, за видеото на „Freedom! '90” по-голямата част от бюджета отишла именно за внушителния кастинг. Според слуховете, всеки един от моделите е взел по 15 хиляди долара за снимачен ден.

Идеята на клипа не е оригинална.

„Freedom! '90“ в по-голямата си част е вдъхновен от друг клип - „Slave To Love“ на Брайън Фери от 1985 г. Режисьорът е култовият моден фотограф Жан-Батист Моднино, а в главната роля също са снимани модели – Кристин Бергстрьом, датчанките Лорънс Трейл и Марпеса Хенник.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser