Преминете към основното съдържание

7 модни неща, на които Жан Пол Готие ни научи

Представяме модните уроци, които научихме от легендарния Жан Пол Готие през цялата му великолепна кариера на дизайнер и революционер

© getty

След като по време на седмицата на модата в Париж, няма да бъдат представени работата на l'еnfant terrible на френската мода - Жан Пол Готие, решихме да обобщим в кратък материал нещата, за които сме му задължени и благодарни. Напомняме, че френският дизайнер се сбогува с модната индустрия по време на Седмицата на висшата мода преди месец с грандиозно шоу, на което присъстваха и негови приятели, познати и колеги.


НАСЛАДЕТЕ СЕ НА СЛАВАТА

Предвид, че по време на кариерата е имало и момент, в който Жан Пол Готие е бил водещ на сатиричното предаване Eurotrash, може да се каже, че той никога не е бил от тези, които са се старали да отклонят светлината на прожекторите от себе си. Пролетно-лятното му шоу от 2015-та година е свидетелство за това. Улиците около кино „Ле Гранд Рекс“, където колекцията е представена, са изцяло затворени за модни икони, стрийт стайл звезди и редактори. Зрелището продължава вътре, където на гостите се сервира пуканки и шампанско, преди да видят краят на шоуто на дизайнера - избирането на Мис Жан Пол Готие 2015.


ЗВЕЗДИТЕ ПРОДАВАТ

От Мадона и Дита Фон Тийз до Кончита Вурст - Жан Пол Готие знае кого да покани на модната сцена. На последното шоу на дизайнера дори гостите му бяха едни от най-знаменитите имена на индустрията - Джеръми Скот, Рок Оуенс, Александър Уанг го аплодираха от първите редове. Всички добре помним и ревюто му „Miss Rédactrice du Mode", когато дизайнерът облече и стилизира моделите си като емблематичните модни редактори - от Франка Соцани, Емануел Алт и Карин Ройтфелд до Грейс Кодингтън и Сузи Менкес.

ШОУТО ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖИ

Топлес Мадона през 1992 г., марионетки вместо модели през 2004 г. или цяло шоу почитащо гения на Ейми Уайнхаус през 2012-та? Дизайнерът знае как да накара хората да го забележат. Тази година, естествено, не беше по-различна, и когато дойде време за последния му поклон Жан Пол Готие избра да излезе с всичките си любими модели на сцената.

<p>Jean Paul Gaultier, висша мода, есен 2018</p>
<p>Jean Paul Gaultier, висша мода, есен 2018</p>

БЪДЕТЕ ТОВА, КОЕТО СТЕ

Готие от самото начало на кариерата си активно популяризира queer естетиката и използва най-ярките посланици за това. Бизнесът му започна през шестдесетте години, а до края на кариерата си дизайнерът не пропуска да скандализира и да критикува обществения морал.

НАМЕРЕТЕ СВОЯТА ЗАПАЗЕНА МАРКА

Боядисана до бяло коса, къси панталони, блуза на райета - всъщност Готие по-добре от всеки друг човек олицетворява духа на собствената си марка. Той се облича така, както облича другите. Може да се каже, че той е прародителят на тенденцията: „Ще облека дрехите на марката си за модната седмица, за да може стрийт фотографите да ги покажат на целия свят“.

АНДРОГИННОСТТА Е СЕКСИ

През 90-те години дизайнерът направи следващата стъпка в кариерата си, като организираха първото си Haute Couture шоу. Атмосферата по време на представянето се оказа толкова грандиозна, колкото се очакваше - андрогинни кройки, стегнати корсети и анархистка смесица между pret-a-porter и висшата мода, представени по начин, по който само Готие може.

ВДЪХНОВЕНИЕТО Е НАВСЯКЪДЕ

Липса на снобозъм - дрехи на бедни тийнейджъри, снимки от подземни клубове, шотландски килтове и униформи на моряци - всичко може да е вдъхновение! И да, Готие изпреварва всички по отношение на модниря траш - Джеръми Скот представи колекцията си от отпадъци за Moschino за есен-зима 2017/2018, а Жан-Пол прави това още през осемдесетте.

Краят на ерата Жан Пол Готие. Дизайнерът се сбогува с модната сцена

Вижте повече

Краят на ерата Жан Пол Готие. Дизайнерът се сбогува с модната сцена

Едно страхотно шоу, което модната индустрия ще запомни завинаги

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser