Преминете към основното съдържание

7 неочаквани храни, които ще ви спасят в студа

...и причините за това

© iStock

Времето често полудява: ту е топло, ту е мразовито. За да се пазите от настинка не стигат само шапка и шал. Ако за лимоните и портокалите почти всичко е ясно, съществуват някои храни, за които почти нищо не знаете, но те могат да са спасителният елемент в програмата ви за оцеляване в студа.

Червен пипер на зърна

В тази пикантна подправка се съдържа два пъти повече витамин С, отколкото в познатите ви цитруси. Освен това този пипер поддържа циркулацията на кръвта и обмяната на веществата, подобрява апетита и храносмилането. Но не прекалявайте: твърде лютото е лошо.

Копър

В семената и зелената част на копъра се съдържат много витамини – РР, С, каротин,витамини от групата В, а също така желязо, калий, магнезий, калций, фосфор. Витамин С в копъра е три пъти повече, отколкото в лимона.

Кисело мляко

© iStock

В студеното време не си струва да се отказвате от киселото мляко – то съдържа полезни бактерии, които могат бързо да изведат вредните вещества от организма ви и да победите по-лесно вирусите. 60% от имунитета ни е съсредоточен в стомашно-чревния тракт.

Зелен чай

© iStock

Той не само помага за подобряване на метаболизма, но съдържа и антиоксиданти, които помагат за здравословния баланс. Най-добре е да започвате деня си със зелен чай, а не с кафе.

Батат

© iStock

Сладките картофи са богати на антиоксиданти и подобряват функционирането на клетките.

Чесън

Независимо, че баба ви ви е задължавала да го ядете, днес всеки знае, че чесънът съдържа калций и селен, който помага в борбата с най-вредните бактерии.

Куркума

© iStock

Тази подправка може да разнообрази всяко ястие, като го направи не само по-апетитно, но и по-полезно. В Индия куркумата от древни времена се използва и като лекарство за кашлица, както и с други медицински приложения. Най добре изследвания компонент на куркумата е куркумин. Също така съдържа масла с лекарствени свойства като tumerone, atlantone, и zingiberone.


messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser