Преминете към основното съдържание

6 неща, които не знаете за Birkin чантите на Hermès

За чантата, кръстена на иконата на френския стил Джейн Бъркин, има цели списъци с хора, които чакат да получат своята собствена Birkin под ръка. И те чакат с години само за нея!

© getty

1. Най-скъпият Birkin в света от крокодилска кожа и диамантени детайли e продаден за 380 000 долара

Тя е и най-скъпата чанта в света. Кръстена Himalaya, тя получава името си от цвета, който варира от пушено сиво до перлено бяло, предизвиквайки сравнения с планинската верига. От Hermès казват, че те са изключително редки - само една или две се правят всяка година, заради процеса на боядисване на крокодилската кожа, която изисква много време.

2. Чантата е била създадена за ръчен багаж

По стечение на обстоятелствата, изпълнителният директор на Hermès лети заедно с Джейн Бъркин към Париж. Той забелязва, че тя използва кошница вместо чанта и от нея постоянно изпадат ключове, червила и други неща по време на полета. Събирайки си нещата, звездата му се оплаква, че не може да си хареса удобна кожена чанта за разходки и пътуване, и му описава как според нея би трябвало да изглежда тази чанта. За Джейн перфектната чанта трябва да е просторна, удобна и стилна. Младежът обещава да направи модел специално за нея.

3. Един празен Birkin може да тежи 2 кг

Разбира се, изпълнителният директор спазва дадената си дума, и не след дълго е създадена и легендарната Birkin Bag на Hermès, която обаче изобщо не е толкова лека, колкото кошниците, които Джейн толкова харесва.


© getty

4. Чантата Birkin е по-добра инвестиция от акциите на фондовия пазар

Дизайнерските чанти все повече се възприемат като възможност за инвестиция и се превръщат в страст за колекционерите и достигат рекордни цени по време на търгове.

5. Това не е любимата чанта на Джейн Бъркин

Модната икона е имала само пет от чантите, които носят нейното име. Тя ги използва, докато не се разпаднат, и закача по тях всякакви лепенки, значки и мъниста. А преди 5 години звездата помоли Hermès да премахнат името ѝ от знаковата дамска чанта заради доклад на PETA, в който се предоставят данни за жестокостта към животните, от чиято кожа се изработват чантите.

6. Може да си наемете Birkin

Докато чакате да придобиете собствена, абсолютно е възможно да си наемете някой модел на емблематичната чанта само за $295 на седмица.

Още по етикети

Hermes , аксесоари , чанти
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser