Преминете към основното съдържание

7 стъпки за перфектен педикюр у дома

Краката изискват грижа не само през лятото...

През лятото, когато всички пръсти са на показ през сандалите, е трудно да пренебрегвате педикюра си. През зимата също обаче трябва да сте готови за случайни срещи с нечии крака от съседната постелка за йога например. Да сте винаги с перфектен педикюр не е сложно, а и съвсем не означава, че трябва да посещавате редовно професионалния салон. Достатъчни са банята или хола ви и най-много приятелка/съквартирант/гадже/майка... за помощ в масажирането.

#1. Почистете краката си. Естествено, че е нормално за начало на процедурата, но имаме предвид – почистете ги много добре. Всяка вероятност за попадане на микроби под ноктите ви или в раничките по кожата ви, означава риск от инфекция.

#2. Накиснете краката си много добре. Много хора го пренебрегват, а това е може би най-важната стъпка. Не е нужно да купувате специални соли и разтвори – просто малко топла вода ще свърши чудесна работа. 10 минути, не повече, е достатъчно, за да се „отпусне“ мъртвата кожа на стъпалата и пръстите ви, за да я премахнете лесно.

#3. Обработвайте кожата добре с помощта на пемза или пила – това ще намали вероятността за поява на мазоли до минимум. Това може да правите редовно в банята по време на душ, но не всеки ден, а през ден. Не използвайте остри предмети за изрязване на мазоли - прекалено агресивните методи крият риск от нараняване. В салоните за красота професионалистите използват специален бръснач – не го правете у дома.

#4. Изрязвайте ноктите си равни и не се опитвайте да завивате много ъглите - рискувате врастване на ноктите в кожата, освен това прекалено изрязаните нокти оголват нокътното легло, а това създава лесен достъп на гъбичките. Ако вече имате врастнал нокът, не се опитвайте да го оправяте сами. Потърсете професионална помощ.

#5. Подгответе ноктите много добре. Преди да започнете с лака за нокти, уверете се, че ноктите ви са идеално почистени. А след лакочистителя, минете върху нокътната плочка с парче суха салфетка – това ще изчисти всички остатъци от лакочистител и ще премахне въздуха. Най-добре потопете в лакочистител парче плат и минете финално повърхността за лакиране. След това разделете пръстите със сепаратор за пръсти. Ако нямате такива, използвайте салфетка, която навийте между пръстите си.

#6. Полирайте. За да запазите здравето на ноктите си, използвайте база, която запазва цвета и укрепва плочката, предпазва я от нацепване. След като нанесете два слоя лак, нанесете и топ лак, за да запазите цвета задълго.

#7. Отпуснете се и оставете лака да изсъхне добре. Това е важно, за да не развалите перфектния резултат. Дори душ не трябва да си взимате до няколко часа след нанасянето на лака – влагата може да предизвика вдлъбнатини. Използвайте студената струя на сешоара, за да ускорите изсъхването.


messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser