Преминете към основното съдържание

7 убедителни причини да даряваме кръв

През последните години има силен недостиг на кръвни продукти. Кръвните банки спешно се нуждаят да бъдат захранени. Ако няма медицински противопоказания, които да ви възпрепятстват да сторите това добро, и сте в чудесно здраве, ето седем причини, поради което е добре да го правите редовно.
© iStock

Един ден вие също може да се нуждаете от това

Вероятността всеки един от нас в някой момент от живота си да се нуждае от кръвопреливане е твърде голяма. Статистически погледнато, тази вероятност е 70 % за всеки от нас. Освен това при даряване на кръв можете да разберете каква кръвна група сте, ако все още не го знаете. Нещо, с което би било полезно да сте наясно при спешен случай. Ще ви бъде издадена карта с вашата кръвна кръвна група и резус фактор.

Всяко кръводаряване е важно

Много болни се нуждаят от кръвопреливане или от лечение с кръвни продукти. Макар екипи от учени по цял свят да работят по създаването на изкуствена кръв, засега все още няма продукти, които да могат да заместят тромбоцитите и плазмата. Но британски изследователи успяха да създадат изкуствени еритроцити - червени кръвни телца, които в бъдеще в някои случаи ще могат да заменят донорската кръв. Учените планират да извършат първите клинични изпитания по преливане на изкуствени еритроцити през 2017 г.

Иначе да дарявате кръв няколко пъти в годината е добре, тъй като трайността на кръвните продукти е кратка: 42 дни за червените кръвни телца и само пет дни за тромбоцитите.

Можете да спасите живота на четири човека

Кръвта, която сте дарили, може да бъде използвана за преливане в случай на кръвоизлив, например при раждане, катастрофа или хирургически интервенции. Но също така тя може да послужи и за лечение на деца и възрастни, засегнати от заболяване на кръвта (левкемия, дрепаноцитоза, таласемия…) или като допълнителна терапия при химиотерапии. Освен това от дарената кръв се произвеждат лекарства: днес над двеста болести и много хиляди пациенти у нас годишно се лекуват с медикаменти на базата на кръв. Стандартното кръводаряване (на цяла кръв) е най-често, но даряването на плазма позволява да се лекуват силни изгаряния и да се приготвят лекарства за лечение на хемофилите. Тромбоцитите пък (които позволяват коагулацията) са по-често използвани при кръвоизливи.

Току-що навършилите пълнолетие или пенсионерите: от 18 до 65 години, всички могат да даряват кръв

Когато човек е в добро здраве, може да дарява кръв или съставките й (тромбоцити и плазма), стига да е на възраст от 18 до 65 години. В някои европейски страни, като във Франция например, възрастовото ограничение за кръв дори е удължено на 70 години за цяла кръв. Единствените условия са: да тежите поне 50 кг., да не сте бременна, ако сте жена и да не сте били в рисково положение през последните месеци: пътувания в някои страни от третия свят, честа смяна на партньорите с незащитени сексуални контакти, опасни болести, употреба на някои лекарства…

Преди всяко даряване (на кръв, на плазма или на тромбоцити), попълвате въпросник, после разговаряте с лекар, за да се увери той, че не съществува никакъв риск нито за вас, нито за приемника на кръвта.

Бързо е: отнема по-малко от час

Даряването на цяла кръв отнема по-малко от час (малко повече е, ако дарявате плазма или тромбоцити). В това число е включено всичко: разговора с лекаря, отдиха и изследването. Както и самото взимане на кръв. Не се налага да се прави на гладно. Напротив, препоръчително е дори да сте хапнали нещо леко и да сте пили вода или прясно изцеден плодов сок.

Без никакъв риск е

Материалите и спринцовката са за еднократна употреба, затова няма никакъв риск кръводарителят да бъде заразен. Колкото до обема, който се взима, 400-500 мл от 5-те литра кръв, които съдържа тялото ни, той се възстановява бързо. За няколко часа за плазмата и тромбоцитите и за 15 дни за червените кръвни телца. Това не е никакъв проблем, ако човек не е анемичен, което се проверява с тест преди всяко кръвопреливане. Жените могат да даряват кръв четири пъти в годината, а мъжете – шест пъти. А всички ние можем да даряваме плазма 24 пъти годишно.

Това е великодушен акт

Да се дари кръв доброволно и безплатно е чудесен и благороден акт, който позволява да се спаси човешки живот. През последната година кръв са дарили над 167 000 души.    

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser