Преминете към основното съдържание

7 вредни навика, които ни състаряват

Някои от нашите всекидневни действия ни карат да изглеждаме с десет години по-възрастни. Да променим това!
© iStock

1. Консумираме много захар и мазнини

Прекалено богатата на захари и мазнини храна води до преждевременно остаряване. Захарта вреди на колагенообразуването, а в резултат на това намалява еластичността на кожата и се образуват бръчки. Американско изследване сочи, че хората, които се хранят най-вече с плодове, зеленчуци и „добри” мазнини, а употребяват малко захар, имат по-малко бръчки от връстниците си, които наблягат на мазните и сладките храни.

2. Не спим достатъчно

Само здравият и достатъчно продължителен сън може да доведе до истински блестящ тен на лицето. През нощта намалява производството на хормона на стреса – кортизол, което позволява на клетките на кожата да се регенерират спокойно. Когато сънят не достига, стресът се повишава и в резлутат на това се отделя повече себум, активира се акнето.

3. Не защитаваме добре кожата от слънцето

Слънцето е най-важната причина за остаряването на кожата. Избягвайте прякото му влияние не само през лятото, но и през всички останали сезони, за да не се появят по лицето ви кафяви петна, зачервяване и бръчки. И в града лицето, шията, деколтето и ръцете трябва да са защитени с подходящ слънцепредпазен крем с индекс 30 или по-висок. Дори и в затворените помещения ултравиолетовите лъчи проникват през прозорците и могат да предизвикат преждевременно остаряване на кожата. Допълвайте противослънчевата защита с козметични продукти, богати на антиоксиданти като витамин С, кофеин и др.

4. Не се грижим за ръцете и шията

Това са най-често пренебрегваните зони на кожата, а пък са непрекъснато изложени на слънце, студ и околното замърсяване. Кожата по тези места изсъхва прекалено и загубва еластичността си. Използвайте хидратиращи кремове и слънцезащитни продукти най-редовно. Може да използвате и кремовете за лице.

5. Изплакваме с вода сухата и чувствителна кожа

Водата изсушава допълнително епидермиса, затова след употребата й кожата започва да „дърпа” и „пари”. Най-добре почиствайте чувствителната кожа с подходящо подхранващо и хидратиращо козметично мляко, което предпазва хидролипидния пласт.

6. Употребяваме неподходящи продукти

Водени от рекламата или от приятелски съвети, често купуваме неподходящи продукти. Употребата на прекалено мазни кремове или масла върху кожа, склонна към акне, е голяма грешка. За сухата кожа пък са напълно противопоказни прекалено агресивните и изсушаващи почистващи продукти или силно ароматизираните кремове. Една консултация с дерматолога може да ви помогне да разберете какъв тип е вашата кожа и да адаптирате козметичните продукти към нея.

7. Прекалено често сменяме кремовете

След едноседмична употреба на крема все още не виждате резултат и решавате да го смените с друг – тази погрешна практика не дава време на кожата да извлече максимална полза от продукта, защото оптималният срок за това е 6 седмици. За кремовете anti age трябва да сме още по-търпеливи – до 3-4 месеца!

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser