Преминете към основното съдържание

8 аромата за отлична форма

Не се нахвърляйте на лекарствата при всеки признак за неразположение, а се възползвайте от вашия нос! Има миризми, които могат да извършат чудеса за тялото и духа ви
© iStock

Портокали против стрес

Тежък ден в офиса, куп домашни задължения, сложни отношения с близки и колеги... Не се оставяйте напрежението да ви погълне – вдишайте портокалов аромат! Той е известен като враг на стреса заради отпускащото си въздействие. Може да опитате и миризмата на лавандула. Ще се почувствате по-спокойни и позитивни.

Тонус от грейпфрута

Цитрусовите плодове имат учудващи свойства – техният аромат увеличава бдителността и, независимо от възрастта, създава усещане за младост и динамичност. Интересен експеримент по време на модна фотосесия показва, че фотографите, вдишали аромат на грейпфрут, преценявали моделите като по-млади (с 4-5 години) от действителната им възраст.

Аромат на роза при болезнена менструация

Може би сте от тези жени, които всеки месец очакват с неприятно чувство няколкото дни на менструацията си, защото те са свързани с болки в корема и общо неразположение. Направете си смес от две капки розово масло, разтворено в растително бадемово масло, и две капки ароматно масло от лавандула. После я използвайте за масаж на корема веднъж дневно, като започнете седмица преди месечния цикъл.

Лавандула срещу болката

Имате мигренозен пристъп? Боли ви гърбът? Опитайте да облекчите състоянието си с ароматите на лавандула и люта мента, които притежават обезболяващи свойства. В Нюйоркска болница на някои от болните предоставили ароматно масло от двете растения. Оказало се, че тези пациенти имали много по-малка нужда от морфин.

© iStock

Ментов аромат и желание за спорт

Не всеки изпитва спонтанно желания да спортува. На повечето от нас им трябва сериозна мотивация. Лютивата мента може да я подсили, тъй като ароматът й дава прилив на енергия, желание за движение и вяра в собствените сили. Носете в джоба си флаконче с ароматно масло от растението, за да не се отказвате от спорта.

Мирис на розмарин за добра памет

Ако трябва да изнесете важен доклад или детето ви има изпити, помислете за прекрасната подправка розмарин – тя помага на концентрацията и паметта. Във Великобритания е направено изследване със студенти по време на изпити – групата, която вдишвала ароматно масло от розмарин непосредствено преди това, показала много по-добри резултати от останалите. Тези студенти се почувствали също по-ведри и по-съобразителни от обикновено.

Сладка папрат за повишаване на либидото

Липсата на желание за секс е деликатна тема, която обикновено не се осмеляваме да коментираме, докато накрая не ни обхване истинска паника. Едно „бебешко“ средство може много да помогне – направете си торбичка от плат, напълнете я със стръкчета сладка папрат, поставете я под възглавницата си и... очаквайте резултата! Като афродизиак действат също ароматът на краставица и миризмата на бебешката пудра, която осезаемо увеличава сексуалния апетит – нанесете малко количество по тялото си след душа.

Ябълков аромат за преодоляване на глада

Ако трудно издържате на изкушението да си хапнете парче торта в следобедните часове, пробвайте да вдишате ябълков аромат. Излседване, проведено в Чикаго, САЩ, от Фондацията за проучване на обонянието, доказва, че миризмата на ябълка може да намали апетита и така да доведе до регулиране на теглото. Подобен ефект имат ароматите на банан и люта мента.

© iStock

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser