Преминете към основното съдържание

8 храни, с които ще прочистите черния си дроб

Особено важно е да ги консумирате през пролетта
© iStock

Аспержите са един от задължителните зеленчуци в градината ви, но не и единственият. Трябва да изберете храни, които са полезни за естествения детокс на организма ви и които служат като гориво.

Фитохимикалите в цветните зеленчуци и плодове са източник на естествен антиоксидант. Задължително е всеки ден да изяждате по една порция. Ето какви са основните зеленчуци за пролетно-летния сезон.

#1. Аспержи

© iStock

Те съдържат глутатион, естествен антиоксидант, който помага за прочистването на черния дроб. Добавете аспержи към сутрешния си омлет или към зеленчуковото смути.

#2. Авокадо

© iStock

Авокадото също като аспержите е богато на глутатион – в смути или в сандвич, то помага за работата на черния дроб.

#3. Лимони

Летливите масла в кората на лимоните се наричат лимоноиди. Тези съединения помагат за правилното храносмилане и пречат за развитието на ракови клетки. Витамин С, който се съдържа в изобилие в лимона, също стимулира имунната система. Той се бори успешно със свободните радикали. Комбинацията от лимон и тахан е чудесен дресинг за салати.

#4. Орехи

© iStock

Орехите съдържат високи нива на алфа-линоленова киселина – тип омега3 мазнини, която не само повишава работата на мозъка, но и помага за детоксикацията на организма. Знаете какво да правите с орехите – малко върху салатата или в смутито и йогурта сутрин.

#5. Чесън

Суровият чесън активира чернодробните ензими и помага на тялото за унищожаване на вредните химикали и токсини. Ако не искате да го консумирате, оставете го за няколко минути върху храната (това активира алицин, ензимът, който дава аромата) или натъркайте с него хляба и зеленчуците.

#6. Глухарче

Тази досадна иначе трева притежава много лечебни свойства. Коренът на глухарче е основа за чай, който доказано помага на черния дроб да се освободи лесно от токсините. Горчив е, затова му добавяйте мед.

#7. Цвекло

© iStock

Цвеклото е добре да консумирате през цялата година, но през пролетта помага особено на работата на сърдечно-съдовата система и на черния дроб.

#8. Зелен чай

Той съдържа катехини, които ефективно прочистват организма и помагат на черния дроб. Добавете към зеления чай малко мента и го оставете да се охлади – прекрасна напитка за целия ден.

Автор Люба Вангелова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser