Преминете към основното съдържание

8 интересни факта за италианската кухня

Изискана и апетитна, как тази храна не води до напълняване?

© iStock

Националната кухня е една от забележителностите в Италия. Изискани аромати, вкусни сирена, подправки, благородни вина – това са все неща, без които не можем да си представим гастрономията. Класната храна е още един повод да се отправите на пътешествие в Италия.

Италианска храна може да намерите във всеки голям град или да си я приготвите у дома. Но да се доближите до особеностите на местната традиция, не е толкова лесно. Споделяме някои от тях.

#1. Всеки регион в Италия има свои кулинарни традиции

В Италия всяко ястие може да се готви по няколко различни начина. В отделните региони по различен начин се приготвя пастата, пицата, лазанята и други национални ястия. Истинският италианец може да усети разликата, но за чужденеца няма такава. Тосканците например не са равнодушни към месото. А в Ломбардия са любители на полента и ризото.

#2. В Италия храната не е просто храна

Италианците издигат храната в култ. Те умеят да я приготвят по най-добрия начин. Винаги намират време за вкусен обяд и за вечеря с чаша вино. Кухнята в Италия събира исторически, културни и социални особености и напълно отразяват облика на страната.

#3. В Италия обичат кафето

В Италия кафето не отстъпва място по популярност на виното. Италианците изпиват по няколко чаши кафе на ден. Вариантите с мляко и сметана оставят за първата половина на деня, а следобед се наслаждават на силно и късо кафе.

#4. Повечето ястия се сервират с вино

Италианците консумират вино на всяко хранене (с изключение на закуската) и знаят как да го дозират в здравословни количества. Почти всички италианци умеят добре да подбират за коя храна е подходящо червеното и бялото вино.

#5. Пастата не е измислена от италианците

Този въпрос остава отворен, но повечето историци приемат, че това е така. Начинът на приготвяне на пастата във вида, в който я познаваме, наистина има италиански корени. Но идеята за самото блюдо принадлежи на китайците. Великият пътешественик Марко Поло описва подобно ястие по време на пътешествието си в Китай още през 1298 г.

#6. Италианците не напълняват

Като цяло италианците са много активни, дейни и красиви. Това е странно, като се има предвид, че храната им е доста калорична и питателна. В повечето случаи пастата в Италия е приготвена от пшенично брашно. Но това очевидно не се отразява на фигурата им и на храносмилането им.

#7. Италианците обичат сладката закуска

Закуската като цяло в Италия е непретенциозна и сладка. В делнични дни тя отнема 5-10 минути. Обикновено се състои от кроасан, препечен хляб с конфитюр, пай с плодове или палачинки с шоколад. Много италианци закусват навън в кафенетата.

#8. В Италия подправят сладоледа

Това не е типично за други краища по света, но в Италия сладоледът е поръсен със сол или дафинов лист, дори със зехтин. Струва си да го опитате, дори да не оцените предимствата му. Но най-добре наистина това да го направите в Италия.


messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser