Преминете към основното съдържание

8 изчезващи дестинации

Малдивски острови

ПРИЧИНА: потъване

ОСТАВАТ ИМ: 100 години

На архипелага, състоящ се от 1200 острова, му остава по-малко от век, смятат експертите. Защо? Всяка година бавно, но сигурно Индийският океан го поглъща, а 80% от островите се намират на височина от само 3.3 метра над морското равнище. Увреждането на коралите, които формират местността, както и повишението на нивото на световния океан, могат да доведат до това, в близко бъдеще Малдивите да станат неподходящи за живот. Заплахата е толкова сериозна, че през 2008 г. президентът на страната обяви план за закупуване на континентална земя за бъдещите бежанци.

1 от 9

Малдивски острови ПРИЧИНА: потъване ОСТАВАТ ИМ: 100 години На архипелага, състоящ се от 1200 острова, му остава по-малко от век, смятат експертите. Защо? Всяка година бавно, но сигурно Индийският океан го поглъща, а 80% от островите се намират на височина от само 3.3 метра над морското равнище. Увреждането на коралите, които формират местността, както и повишението на нивото на световния океан, могат да доведат до това, в близко бъдеще Малдивите да станат неподходящи за живот. Заплахата е толкова сериозна, че през 2008 г. президентът на страната обяви план за закупуване на континентална земя за бъдещите бежанци.

© iStockСвързани статии
Кои дестинации са изчезващи?

Не, не ги посещавайте: ще ускорите изчезването им

Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser