Преминете към основното съдържание

8 храни, които трябва да избягвате, ако имате непоносимост към глутен

От кои храни трябва да се откажете в името на здравето си

Целиакията, алергията към пшеница и чувствителността към глутен са свързани с лоша реакция на организма към глутен. Тези състояния се считат за форми на непоносимост към глутен. Изходът е само един - да премахнете напълно глутена от диетата си. Какви продукти трябва да се избягват в този случай?

Зърнени култури с глутен

Зърнените храни, съдържащи глутен, включват: пшеница, ечемик, ръж, кускус. Имайте предвид, че овесът сам по себе си не съдържа глутен, но може да бъде замърсен по време на обработката.

Хляб

Повечето хлябове, питки и тортили съдържат глутен. Единственият начин да разберете със сигурност е да прочетете списъка на съставките и да проверите какви зърна са използвани в крайния продукт. Ако имате непоносимост към глутен, избягвайте следните хлебни изделия: бял хляб, пълнозърнест хляб, картофен хляб, ръжен хляб, хляб със закваска, пшеничени бисквити, тортили от пълнозърнесто или бяло брашно, гевреци.

Някои подправки

Подправките и сосовете не са очевиден източник на глутен, но много от тях могат да го съдържат. Сред тях: соев сос, сос за барбекю, сосове за салати, маринати, сметанови сосове, смеси от подправки, малцов оцет, кетчуп. Като алтернатива можете да направите свои собствени подправки с безглутенови съставки или да закупите сертифицирани диетични продукти.

Тестени изделия

Тестените изделия обикновено се правят от пшенично брашно или други зърнени храни, които съдържат глутен. Следователно хората с непоносимост към глутен трябва да избягват следните храни: торти, бисквити, печива, меки и твърди гевреци, понички, кифли, палачинки и вафли.

Паста на основата на пшеница

Различните макаронени изделия са основна храна в много култури. Въпреки че има алтернативи без глутен, повечето традиционни видове се приготвят със зърнени храни, които съдържат глутен. Затова препоръчваме да избягвате следните храни: юфка, спагети, ньоки от пшенично брашно, кнедли, пелмени.

Някои снаксове

Снаксовете са често срещан източник на глутен: гевреци, барове, мюсли, зърнени барове, чипс, енергийни блокчета, бисквитки, бонбони.

Определени напитки

Някои напитки се приготвят със съставки, които съдържат глутен, така че е важно внимателно да четете етикетите. Напитките, които могат да съдържат глутен, включват: бира, безалкохолни напитки, вина, готови кафе напитки, смеси за напитки, шоколадово мляко.

Някои преработени храни

Много преработени ястия и други популярни храни също могат да съдържат глутен. Например: заместители на месо като вегетариански бургери и хот-дог, варени меса, преработени сирена, заместители на яйца, консервирани супи и смеси за супи, бързи пудинги и десертни смеси, сладолед, корнфлейкс, пържени картофи и други пържени храни, ароматизирано сирене тофу.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser