Преминете към основното съдържание

8 лесни стъпки да победим страха от обвързване

Дали съм с точния човек, дали връзката ни ще продължи цял живот, дали мога да съм само с един партньор завинаги... Мнозина ги е страх от обвързване, като мъжете преобладават сред тях, сочат данните. В последните години обаче и сред двата пола нарастват имащите този проблем. Ето как да преодолеете страха от обвързване!

1. Поемете отговорност за безпокойството относно връзката ви

Въпроси от типа „дали партньорът ми е достатъчно добър, достатъчно атрактивен, достатъчно умен“, всъщност означават „аз достатъчен ли съм?“ – обясняват експертите. Ако ви спохождат такива мисли, запитайте се: „Какво чувствам към партньора си, когато сърцето ми е отворено и не съм тревожен?“

2. Преоткрийте моногамията

Онези, които вярват, че има много неща, които да открият за партньора си, съобщават и за по-високо ниво на удовлетвореност от отношенията и съответно не са привлечени от идеята да бъдат с някой друг. Ако имате потребност, която е пренебрегната във връзката ви, опитайте да я обсъдите с половинката си. Помислете заедно как да си създадете безопасна зона, така че никой от вас да не иска да излиза извън нея?

3. Не мислете за обвързването като за усядане

Има широко разпространено погрешно схващане, че усядането означава да приемеш по-малко, отколкото заслужаваш. Няма да е така, ако сте в отношения, в които можете да говорите за копнежите си спокойно и конструктивно и без да бъдете съдени.

4. Имайте реалистични очаквания

Хората рядко се чувстват 100% сигурни за нещо. Нормално е да се чувствате притеснени относно дадено решение, но това не означава непременно, че има нещо нередно във връзката ви.

5. Разберете откъде идва страхът ви

Страхът от обвързване може да е свързан със страх от неизвестното. Помислете как в миналото сте реагирали при навлизане в непозната територия. Най-вероятно ще откриете, че вече имате начини да се справяте с подобни предизвикателства. Използвайте ги.

6. Не очаквайте връзката или партньорът да отговарят на всичките ви нужди

Един човек не е в състояние да отговори на всяка наша потребност. Но и най-успешните двойки не са непременно тези, които имат най-много общи неща, а тези, които преодоляват различията си с уважение един към друг. Помислете дали желанията ви са изпълними, без да се отказвате от връзката си. Ако партньорът ви не обича да спортува, може да намерите приятел за тренировка, вместо да интерпретирате тази разлика като знак за несъвместимост.

7. Не бъдете отбранителни

Взаимно приемайте несъвършенствата си, без да се опитвате да ги поправяте.

Изразявайте наблюдение, без да събуждате вина, като използвате аз-форма в изказа си и избягвате изявления като „винаги“ и „никога“. („Виждам, че банята не е почистена“ вместо „Никога не почистваш банята!“).

Посочвайте какво ви е причинило действието или бездействието на партньора. („Чувствам се разочарован и не знам какво да правя“ вместо „Ти ме ядосваш толкова много!“).

Отправяйте конкретно искане вместо критика. („Може ли да оставиш телефона си, когато обсъждаме важни за мен неща?“ вместо „Никога не ме слушаш!“).

8. Ангажирайте се с процеса, а не само с човека

Помнете, че не се ангажирате с човека до себе си за цял живот, а се ангажирате да сте в процес на съвместна работа. Не е възможно с годините човекът до вас да не се промени. Вместо да се питате това ли е моята половинка, запитайте се дали с този човек искате и можете да работите за преодоляване на ежедневните предизвикателства.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser