Преминете към основното съдържание

8 начина да прекарвате по-малко време в социалните мрежи

Съвети за тези, които се плашат от статистиката за времето пред екрана

Разбира се, TikTok е доста адски интересен, Instagram ни научи да закусваме с тост с авокадо. Освен това социалните медии са лесен начин да поддържате връзка с близки и да сте в крак с последните новини. Но от кое от тях наистина се нуждаем? Задайте си въпроса, наистина ли ще ви е скучно, ако не ровите непрекъснато за ново съдържание, или страдате от прословутия FOMO (fear of missing out - страх от пропускане)? Някога плашили ли сте от броя часове, прекарани на телефона, които iPhone предателски ни показва всеки понеделник? Ако сте отговорили положително дори на един въпрос, ето осем лесни начина да прекарвате по-малко време в безсмислено скролване и повече време в реалния живот.

Променете подредбата на приложенията на екрана

Често откриваме, че кликваме върху приложения, без дори да осъзнаваме, че го правим. Направете си експеримент – изтрийте иконата на Facebook, например, от началния си екран и ще установите, че дни след това пръстът ви автоматично ще клика на мястото, където е била иконата. Понякога осъзнаваме, че току-що сме гледали пет тиктока с котки, но не помним как сме стигнали до тях. Често вземаме телефона с определена цел, но в крайна сметка отново попадаме в капана на социалните мрежи.

Направете задачата си по-трудна и преместете всички икони на социални мрежи на най-отдалечения екран или дори по-добре - скрийте ги в отделна папка. Колкото повече стъпки трябва да предприемете, за да проверите социалните мрежи, толкова по-малка е вероятността да влезете в Instagram, Facebook и други приложения случайно.

Изключете известията

Наистина ли е толкова важно за вас да получавате известия, че някой е харесал вашата публикация или друг блогър е споделил нов IGTV? Сигналите са предназначени да отклонят вниманието ви от това, което правите и да ви накарат да грабнете телефона си отново. Нека контролът е във ваши ръце: изключете известията в социалните медии и вземете телефона си, когато имате нужда от него, а не когато Instagram го изисква. Ако се случи нещо, което се нуждае от вашето внимание, най-вероятно ще получите обаждане.

Бъдете наясно колко време прекарвате в социалните медии

Започнете с определяне на вашата отправна точка. Ако телефонът ви проследява използването на времето на екрана, проверете статистическите данни. Като правило няколко часа не плашат сериозно никого, но опитайте да умножите тази аритметична средна стойност по 52 седмици - и получената цифра ще ви шокира. Много от нас прекарват цели дни или дори седмици и месеци на телефона, но не за да водят дневник или служебна кореспонденция, а в безполезно превъртане в Instagram и черната дупка на TikTok. Помислете в какво бихте могли да прекарате тези часове, което би подобрило живота ви или ще ви направи по-доволни.

Първо, анализирайте кои приложения използвате най-много, кога и защо ги използвате и как да замените този навик. Ако сте сериозни в намерението си за промяна, опитайте да ограничите времето на екрана си. Първата стъпка е да се опитате да намалите статистиката поне с половин час, например от два часа и половина седмично на два. Няма нужда да бързате и да изтривате всичките си акаунти наведнъж: в този случай шансовете да паднете в жертва на глада за ровене в социални мрежи са големи.

Използвайте бутона за заглушаване или отписване

Сигурно сте чували поговорката, че сте вие сте сбора от петимата човека, с които прекарвате най-много време. През 21-ви век въпросните пет човека могат да бъдат заменени с акаунти, които проверявате по-често от други. Направете подарък за себе си и за психичното си здраве и изчистете или се отпишете от „празни“ профили, оставяйки само тези, които ви носят вдъхновение, мотивация и щастие всеки път, когато щракнете върху тяхната емисия или истории. Колкото по-малко последователи имате, толкова по-малко време прекарвате в социалните медии.

Не проверявайте телефона си до 9 часа сутринта

Графикът на много офис служители позволява да не докосвате телефона до 9 часа сутринта. Колко пъти, под предлог да проверите служебен мейл, сте взели някое устройство в ръцете си „само за да видите дали всичко е наред“ и накрая се включвате в дискусия в коментари във Facebook и клюки в други канали? Вместо да поглъщате информация, която не ви дава нищо и е забравена след няколко минути, можете да си дадете допълнителен половин час сън.

Задайте точно време, например 9 часа сутринта, или изчакайте 60 минути след събуждане, преди да сърфирате в Интернет. Опитайте се да не проверявате телефона си, докато не изпиете чаша кафе.

Оставете телефона си в друга стая

Понякога, например през уикендите, опитвайте да оставяте телефона си в друга стая за известно време. Ще бъдете изненадани колко ще намалее времето, прекарвано онлайн, когато замествате джаджата в ръцете си с книга.

Следващата стъпка е да излезете на разходка без телефона си. Нямате представа какво чувство за свобода идва с това трудно решение. А ако спрете активността си в някоя социална мрежа за известно време, със сигурност повечето ви „приятели” там дори няма да забележат.

Не използвайте телефона си на масата

Много от нас несъзнателно взимат в ръка телефона си по време на среща с приятели и автоматично започват да превъртат нещо, докато някой в компанията разказва за почивката си. Дори да чуете всичко за чудесните условия и веселото прекарване в този момент, това е неучтиво и изключително разочароващо за разказвача. Искате ли вашата история да бъде слушана с половин ухо?

На следващата среща с приятели предложете всички да поставят телефоните си в центъра на масата и първият, който не издържи и вдигне телефона, да плати сметката или следващите напитки на компанията.

Намерете съмишленик

Ако се страхувате, че няма да издържите на изкушението, намерете съмишленик, който също иска да прекарва по-малко време в социалните медии, и се обединете, за да победите заедно технологичната зависимост. Ако някой друг знае и следва вашите цели, може да ви е в помощ, за да сложите край на зависимостта си от социалните медии веднъж завинаги.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser