Преминете към основното съдържание

8 небанални начина да се справите със стреса

Със сигурност ще откриете нещо за вас
© iStock

Ако усещате тегобата на стреса в ежедневието ви, вероятно вече сте опитвали лавандулови ухания, различни йога асани и други техники. Подготвили сме ви кратък списък на най-ефективните начини да балансирате психичното и емоционално напрежение.

1. Дихателни упражнения

Когато сме под стрес, дишането се учестява и нивото на въглеродния двуокис в кръвта намалява. Това засилва усещането за напрежение. В такъв момент най-простите упражнения за дишане намаляват негативното въздействие на стреса.Пет секунди вдишвайте, следващите 5 секунди задържайте дъха си, след това издишайте бавно в продължение на 10 секунди. Дихателните упражнения намаляват сърдечната честота и стимулират активността на алфа вълните, което е показател за отпуснато състояние.

2. Ползата от зеления чай

Китайските медици са установили, че полифенолите, които се съдържат в зеления чай, намаляват щетите, които стресът причинява на мозъка, и повишава нивата на химичните вещества, които успокояват тялото. Използвайте листа от зелен чай, които сварявате в продължение на 1 до 3 минути. Може даизпозлвате прозрачен чайник, за да наблюдаватекак се разтварят листата – това е вид медитация.

3. Rhodiola Rosea

Розовата родиола повишава нивата на серотонин в кръвта – хормонът,отговорен за доброто настроение. Намалява и нивата на кортизола – хормона, произвеждащ стрес. Така помага на човек да се концентрира, както и да предотврати синдрома на професоналното прегаряне. Розовата родиола се усвоява лесно от организма, ако се приема с билки и подобрява храносмилането.

4. Физически контакт с любим човек

Според изследвания на учени от Университета в Цюрих, физическият контакт с любим човек помага за отделянето на антистрес хормона окситоцин. Затова е добре в тежки моменти близък ваш човек да държи ръката ви, да ви прегърне,да ви направи лек масаж – 10 минути са достатъчни, за да се справи тялото ви със стреса.

5. Блансирайте теглото си

Колкото повече са килограмите ви, толкова повече сте заплашени от стрес. Кортизолът въздейства на предния дял на мозъка, отговорен за мисленето и изборите, като намалява когнитивните функции. Колкото по-високо е теглото, толкова повече кортизол се отделя в кръвта ви и по-лошо успявате да се справяте със стреса.

6. Дъвчете дъвка

Дъвченето на дъвка понижава нивата на кортизола и премахва усещането за тревожност. Дъвченето стимулира менталните способности и гоправи стресоустойчив. Според японските учени бързото дъвчене на дъвка понижава с 25.8% нивата на кортизола в рамките на 20 минути.

7. Бавните разходки

Колкото по-бързо ходим, толкова повече сме подложени на стрес, смятат специалистите от калифорнийския университет. Ако не можете да се заставите да намалите ход, опитайте се да медитирате, докато ходите. Фокусирайте се изцяло върху физическата страна на ходенето, без да обръщате внимание какво става около вас.

8. Здравословна закуска

Колкото повече мазнина съдържа закуската ви, толкова по-лошо реагира организма ви на стреса – сърцето бие учестено, а кръвното се повишава.

А как столетниците са поддържали спокойствието и здравето си, вижте в галерията.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser