Преминете към основното съдържание

8 неща, които щастливите хора правят всяка сутрин

За много от нас сутрините започват с паника – рязко ставане от леглото, след като сме осъзнали, че сме се успали, или бързане за кафе, душ и избиране на тоалет, или пък опаковане на обяда за детето... Все нямаме време.

© iStock

За много от нас сутрините започват с паника – рязко ставане от леглото, след като сме осъзнали, че сме се успали, или бързане за кафе, душ и избиране на тоалет, или пък опаковане на обяда за детето... Все нямаме време. Не е чудно, че толкова хора изпоитват ужас от мисълта, че може да се събудят в 9 ч. сутринта. Щастливите хора всъщност разполагат със своите сутрини и дори успяват да спазват своите скромни сутрешни ритуали. А това повишава усещането им за благополучие и постигнати цели. Ето какво споделят много от тях за началото на деня.

1. Те се събуждат с чувство на благодарност.

Практикуването на чувството за благодарност е свързано с цялостното усещане за удовлетворение. Те са наистина благодарни за най-малките неща в живота си и го показват с пълна свобода още от сутринта – с целувка, с малки жестове и мили думи.

2. Те започват отначало всеки ден и всяка сутрин.

Всеки ден е нов ден и предстои нещо различно. Щастливците знаят, че дори и вчерашният ден да е бил пълен провал, новият ден носи нови приключения и възможности за успех. Умението за адаптиране е основното качество за достигане на целите и за щастливо съществуване.

3. Те отделят време за медитация, молитва или усамотяване.

Много от щастливите хора са духовно развити. Медитацията помага да запазите ума си фокусиран, успокоява нервите и поддържа вътрешния мир. Бенджамин Франклин всяка сутрин се е поглеждал в огледалото и си е задавал въпроса: „Какво добро да направя днес?“ Известно на всички е и убеждението на Стив Джобс: „Ако днес беше последният ден от живота ви, какво щяхте да направите?“

4. Те четат книги.

Всяка сутрин е ритуал да четат по малко, докато пият кафе. Литературата доказано помага за самоусъвършенстване и за развиването на широк мироглед. Освен това четенето развива въображението повече, отколкото слушането на новини.

5. Те държат на простите неща и не бързат да излизат през вратата сутрин.

Малък комплекс от сутрешни навици предпазват от големи провали в началото на деня. Такива са приготвянето на дрехите от вечерта, подготвяне на кафеварката за по-бързо приготвяне на кафето и подобни малки детайли, които ги спасяват от мултитаскинга на сутринта. Така елиминират всяка възможност за стрес и тревожност, които крадат от удоволствието на сутринта.

6. Те правят упражнения.

Тренировките помагат за поддържането не само на добро здраве, но и за повишаване нивата на серотонина, допамина и норепинефрина, които помагат за по-лесно преодоляване на стреса и облекчават симптомите на депресия. Щастливите хора поставят като приоритет упражненията всяка сутрин и не се опитват дори и да си помислят да ги отложат за по-късно през деня. Те потвърждават, че волята се калява именно сутринта.

Сутрешните упражнения помагат на кръвта да се раздвижи по-лесно и да даде повече енергия за целия ден.

7. Те държат да приемат доза свеж въздух всеки ден.

Сутрешните разходки са от полза за всичко – ходенето доказано стимулира креативността, работата на мозъка. Всяка глътка чист въздух насърчава усещането за жизненост.

8. Те се наслаждават на красотата на обкръжаващати ги среда и на момента.

Дали ще разходят кучето, или ще поседят до прозореца с книга в ръка, всяка минута от собственото им време е ценна и вълнуваща за тях. Те присъстват пълноценно във всеки момент и това е наистина важно за тях. Така придобиват мъдрост, осъзнавайки собствения си живот.

Колко от тези навици имате в своята сутрин?

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser