Преминете към основното съдържание

8 ПРЕГРЪДКИ ДНЕВНО – ЗАЩО ТОВА Е ТОЛКОВА ВАЖНО?

Да си здрав и щастлив е лесно

„Знаеш ли какво ме притеснява? Свят без прегръдки ” - е най-известният цитат на Райън Гослинг , с който сме напълно съгласни. Прегръдките - нежни, силни, трепетни, невероятни, придаващи усещане за топлина, сигурност и прошка. Те са неразделна част от общуването: между родители и деца, близки, приятели и колеги. Много често обаче ние не обръщаме дължимото внимание на този толкова непосредствен израз на нашите чувства, което е жалко - и ето защо.

ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА ПСИХОЛОГА

Американският психотерапевт Вирджиния Сатир през 20 век представи теорията, че на човек са му нужни 8 прегръдки дневно, за да се чувства добре. Тази цифра обае едва ли ще да е аксиома. По-скоро е минимум. Факт е обаче, че прегръдката е мощен, и то положителен, процес на обмен на енергия. Сигурно сте забелязали, че след прегръдка ви става сякаш по-леко и всички проблеми магически избледняват? Чрез прегръдката хората установяват силна емоционална връзка помежду си. Според психолозите, за да я почувстват възможно най-пълно, са им необходими поне 20 секунди. Толкова е необходимо, за да изпитат онези положителни емоции, които компенсират липсата на подкрепа и внимание. Експертите са установили, че лишените от подобна интимност хора често се затварят в себе си и изпадат в депресия.

Жените са особено податливи към това и психолозите твърдят, че нуждата от прегръдки при тях е по-голяма, отколкото при мъжете. Въпреки това и едните, и другите не бива да възпират израза на чувствата си. Затова случи ли ви се нещо неприятно, първото , от което имате нужда, е една много силна прегръдка. Прегръдката ще разсее усещането за паника и същевременно ще ви вдъхне увереност, че всичко ще бъде наред.

ТОВА Е НЕ САМО ПРИЯТНО, НО И ПОЛЕЗНО

Според учените положителните емоции, които изпитваме чрез прегръдката, наистина имат благоприятен ефект върху човешкото здраве и това изобщо не е самовнушение. Прегръдките повишават нивото на редица хормони в кръвта.

Например, произвежда се окситоцин - хормон, който е отговорен за намаляване на тревожността и изостряне на чувството за сигурност. Така че прегръдка дори с непознат, изненадващо ще ни сближи. Освен това прегръдката предизвиква отделянето на ендорфин – хормонът на еуфорията и щастието - в кръвта. Това означава, че и с обикновен допир можете да се справите с най-лошото настроение. Спомнете си детството: мама взема бебчето на ръце, гушва го и на личицето му тутакси грейва усмивка.

При възрастните този прост трик също работи. В същото време това докосване снижава количеството кортизол, хормона на стреса, като по този начин елиминира стреса и изпраща успокояващи сигнали до мозъка. Така чедецата, които като малки са били по-често прегръщани от родителите си, израстват спо-стабилна психика.

Изненадващо, но е факт, че прегръдките, подобно на витамините, способстват и за повишаването на имунитета. Това се дължи на увеличаването нанивото на хемоглобина в кръвта. Не е чудно, че хората, които по-често разменят прегръдки, живеят много по-дълго от онези, които сдържат чувствата си. В книгата си „Алеф”, Пауло Коелю пише: „Всяка искрена и сърдечна прегръдка удължава живота ни с един ден”.

И още нещо интересно - ползата от една прегръдка на ден може да се сравни с ползата от една изядена ябълка. За една силна прегръдка се изразходват около 70 ккал в час.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser