Преминете към основното съдържание

8 причини защо нямате пари

75% от американците живеят от заплата до заплата
© iStock

Няколко са причините за това да не се разбирате с парите.

#1. Живеете с родителите си

Ако живеете на две пресечки от майка си, време е да изключите от плановете си отскачането си за вечеря или за поредната пералня. Ако имате възможност отдалечете се и поемете живота си в свои ръце. Да, дори вечерята на масата си и поредната порция мръсни дрехи за пране. Животът ви няма да се промени, докато вие самите не го промените.

#2. Неграмотни сте по икономическите въпроси

Повечето хора дори не разбират основите на икономиката в домакинството си. По този начин не успяват да управляват собствените си ресурси. А това е от същетсвено значение за управляването на собствените финанси, колкото и малко да са те.

#3. Бюджетът ви блокира мисленето ви

Може би родителите ви са ви казали: „Всяка спечелена стотинка са спечелени пари.“ Когато спестявате, е все едно да играете в отбрана, а не в атака. Променете мисленето си за спестяването.

#4. Политиците, Великденският заек и Дядо Коледа

Идеята, че един политик може да спаси света, не намира доказателства на практика през последните 50 години.

#5. Финансова апатия

Не може да имате пари, ако не обръщате внимание на финансите си. Изправете се пред истината за финансовото си състояние и започнете от този момент да вкарвате в ред нещата. В противен случай положението ще става все по-лошо. Всяка седмица си правете анализ, независимо от финансовото ви положение.

#6. Въпрос на избор

Днес всеки иска да бъде директор. Но, познайте какво! Някой трябва да върши работата. .

#7. Сравнявате се с бедните

Идеята, че финансовото ви положение е по-добро от това на някой, който е зле в това отношение, не е здравословна. По този начин по-скоро търсите оправдание за трудностите си. Това е равносилно на финансово самоубийство.

#8. Работа от 9 до 5

Всъщност работното време от 9 до 5 означава 40 работни часа на седмица. Много хора със собствен бизнес работят двойно повече. Така че не се оплаквайте и не се оправдавайте, че нямате време за нищо странично. Само си спомнете колко успешни финансово хора работят по 40 часа седмично?

Ако финансовото ви положение не е добро, признайте го пред себе си и направете първата стъпка към промяна. Втората стъпка е да се откажете да търсите вината в някой друг. Поемете отговорност и сложете в ред доходите си – спрете да спестявате, започнете да работите повече и посрещайте всичките си разходи.

Парите не са най-важното нещо, защото не те ще ви направят щастливи. Но е добре да имате пари, за да може спокойно да създадете семейство и да се грижите за него.

Автор Люба Вангелова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser