Преминете към основното съдържание

Най-важните правила на безопасния тен

Те определят как ще изглежда той през цялата година
© iStock

Месец преди или след излагането на слънце започваме с подготовката на кожата за събирането на тен. За много хора апетитният тен е документирано доказателство за добре изкарана почивка. С негова помощ кожата изглежда свежа и поддържана, а тялото стегнато и с апетитни форми. Малко са хората, които рискуват да се върнат от почивка без тен. Още повече, че учените са доказали, че лекият тен е здравословен, а не вреден за кожата.

Начало на началото

Интензивността и дори нюансът на слънчевия загар зависят до голяма степен от това как ще подготвите кожата си преди дългите дни на плажа.

#1. Жегата предизвиква обезводняване, което лишава кожата от защитните й функции и това води до по-лесното й изгаряне. Добре е да поддържате нейните водни ресурси и така да подсилите действието на всеки един защитен крем.

#2. Две седмици преди първото излагане на слънце започнете да нанасяте ежедневно специални подготвителни кремове за кожа. Те имат помагат на кожата да засили своите естествени защитни функции, като облекчават натрупването на тен и пречат на изгарянето.

#3. Приемайте специални капсули с основните мастни киселини, бета каротин и витамини. Тези вещества помагат за бързото и безпроблемно натрупване на тен в кожата.

#4. Помагат и слънчевите бани на балкона, на двора или на близкия басейн – особено след 4 следобед.

#5. Солариум – най-бързият начин да постигнете мечтания лек тен и да изглеждате секси. Но уговорката за балансирано събиране на тен в солариум остава във всички посоки. Не прекалявайте, дори по-скоро бъдете пестеливи – А-лъчите провокират остаряването на кожата. В солариума също трябва да използвате защитна козметика.

#6. Не пренебрегвайте слънцето в града – по улиците се изгаря така, както това става и на плажа. Винаги нанасяйте слънцезащитна козметика с минимум SPF 15.

#7. Химическият пилинг оставете за есента, колкото и да сте убедени, че ще успеете да се опазите. Дори и да изглежда безупречно след тази процедура, повърхностният слой на кожата е толкова тънък, че не осигурява никаква защита от ултравиолетовите лъчи. Гарантираният резултат ще бъдат изгаряния и пигментни петна.

#8. Епилацията трябва да направите минимум 2-3 дни преди излагането на слънце. В противен случай кожата ще бъде раздразнена. 

Автор Люба Вангелова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser