Преминете към основното съдържание

8 въпроса за здравето, чиито отговори са ефективни и ценни

Някои от тях са най-често търсените през изминалата 2016-та
© iStock

Обичаме, когато получаваме отговори на въпроси, които решават проблемите ни с менструалните болки, здравето на стомаха ни, хормоналния баланс и други подобни. Подбрахме някои от най-интересните въпроси за здравето, които са ни вълнували през изминалата 2016-та.

Какво е добре да се яде преди сън?

Бадеми – те съдържат мазнини и протеини и предпазват от амплитудите на кръвната захар през нощта, които могат да събудят организма ви. Бадемите съдържат магнезий и триптофан, които помагат на съня.

Защо черният дроб е важен за хормоналния баланс?

Черният дроб е като електростанция за всички хормони – ако в него има застой, хормоналният баланс е нарушен. Дефицит на енергия в черния дроб може да предизвика безплодие, менструални смущения и други подобни проблеми.

Как да подсилим способността за детоксикация на организма?

Вероятно от родители, лекари, близки и роднини ви е писнало да слушате, че трябва да се храните с повече плодове и зеленчуци. Фитонуриентите освен че дават цветовете на плодовете и зеленчуците, също помагат за детоксикацията на организма – за всеки негов орган. Има стотици фитонутриенти, но най-добре е да се храните със зеленчуци и плодове с различни цветове – дневното разнообразие трябва да е голямо.

Кои храни побеждават депресията?

Кимчи и други ферментирали продукти като кисело зеле, кисели краставички подкрепят бактериите в червата. Когато чревната флора е извън баланс, това има пряко въздействие върху мозъка ни и може да доведе до спадове в настроението ни, до тревожност и депресия. Добавете малко количество ферментирали храни в менюто си, което може естествено да успокои депресирания мозък.

Минерал, който е необходим за здравето на щитовидната жлеза?

Йодът е най-важният минерал за здравето на щитовидната жлеза. Той е един от градивните елементи на тялото и се използва за производството на хормони на щитовидната жлеза. Най-добрите хранителни източници на йод са морските продукти.

Кои са храните за красива кожа?

Сярата дава блясъка и сиянието на кожата и понякога се използва за лечение на розацея. Тя е от съществено значение за здравето на косата, кожата и ноктите. Много често именно след появяването на розацея по кожата, хората осъзнават, че в организма им има недостиг на сяра. Това е и причината за наднормено тегло, акне и други здравни проблеми. Високо съдържание на сяра им в продукти като: зелени зеленчуци (рукола, зеле, кейл); кръстоцветни зеленчуци (карфиол, броколи, брюкселско зеле); репички; диви риби; говеждо месо; семена от коноп; пчелен прашец; синьо-зелени водорасли; мака.

Защо студените напитки могат да предизвикат дискомфорт в червата?

Какво се случва с ръцете ви, когато са ледено студени? Намалява притока на кръв и се стесняват кръвоносните съдове. Същото е и със стомаха и червата – затварят се кръвоносните съдове и това намалява притока на кръв и кислород. Това се отразява и на каналите, по които се движи храната.

Кои храни премахват ПМС?

Симптомите при ПМС са причинени от състоянието на хормонален дисбаланс, познато като „естрогенно господство“. Причината за дискомфрота може да се дължи на високото ниво на мазнини в тялото, което забавя метаболизма. Чудесен начин да увеличите скоростта му, е, като изхвърлите естрогените от организма. Яжте повече кръстоцветни зеленчуци – те помага детоксикацията на черния дроб.

Още по етикети

здраве , добра форма
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser