Да подбереш точното вино за ястието, което си приготвил или поръчал, граничи с най-висше изкуство. Днес споделяме с вас кратък списък с основни правила, които ще ви помогнат в начинанието.
1. Виното трябва да е с по-висока киселинност от храната. Затова например не е добра комбинацията между Шардоне и салата с винегрет.
2. Солени храни вървят много добре със сладки вина. Ризлинг и азиатска кухня е страхотна комбинация.
3. Висококиселинни вина се съчетават добре със солени ястия, например пушена сьомга и шампанско, пармезан и Кианти.
ЗА ДЪЛЪГ И ЩАСТЛИВ ЖИВОТ ПИЙТЕ ШАМПАНСКО!
4. Виното трябва да има също толкова интензивен вкус, колкото и храната. Ястия с пикантен и силен вкус се комбинират много добре с агресивни, тежки и плътни вина (Сира).
5. Горчивите вина (червени, богати на танини, например Каберне совиньон) се балансират най-добре от много мазни храни.
ОПРОВЕРГАВАМЕ 6 МИТА ЗА ВИНОТО
6. Когато ястието е със сос, виното следва да се комбинира със соса, не с основата.
7. Виното трябва да е по-сладко от храната. Внимавайте, когато комбинирате десерт с вино.
СВЕЖА САЛАТА С ХРУПКАВ НАХУТ, ФЕТА СИРЕНЕ И ЛИМОНОВО-МЕДЕН ДРЕСИНГ
8. Избирайте гъвкави вина. От белите това са Совиньон блан и сух Ризлинг, от червените – Кианти, червено бургундско и калифорнийски Пино ноар. Зинфанделът, много от италианските червени вина и тези от южната част на долината на река Рона се съчетават с широка гама от ястия. Сухото розе също може да се комбинира с различни сирена.
9. Един от най-сигурните методи е комбинирането на вино и храна от един и същи регион.