Преминете към основното съдържание

9 базови правила за съчетаване на вино с храна

Легенди за страстта... или когато виното срещна своята половинка
© iStock

Да подбереш точното вино за ястието, което си приготвил или поръчал, граничи с най-висше изкуство. Днес споделяме с вас кратък списък с основни правила, които ще ви помогнат в начинанието.

1. Виното трябва да е с по-висока киселинност от храната. Затова например не е добра комбинацията между Шардоне и салата с винегрет.

2. Солени храни вървят много добре със сладки вина. Ризлинг и азиатска кухня е страхотна комбинация.

3. Висококиселинни вина се съчетават добре със солени ястия, например пушена сьомга и шампанско, пармезан и Кианти.


ЗА ДЪЛЪГ И ЩАСТЛИВ ЖИВОТ ПИЙТЕ ШАМПАНСКО!


4. Виното трябва да има също толкова интензивен вкус, колкото и храната. Ястия с пикантен и силен вкус се комбинират много добре с агресивни, тежки и плътни вина (Сира).

5. Горчивите вина (червени, богати на танини, например Каберне совиньон) се балансират най-добре от много мазни храни.


ОПРОВЕРГАВАМЕ 6 МИТА ЗА ВИНОТО


6. Когато ястието е със сос, виното следва да се комбинира със соса, не с основата.

7. Виното трябва да е по-сладко от храната. Внимавайте, когато комбинирате десерт с вино.


СВЕЖА САЛАТА С ХРУПКАВ НАХУТ, ФЕТА СИРЕНЕ И ЛИМОНОВО-МЕДЕН ДРЕСИНГ


8. Избирайте гъвкави вина. От белите това са Совиньон блан и сух Ризлинг, от червените – Кианти, червено бургундско и калифорнийски Пино ноар. Зинфанделът, много от италианските червени вина и тези от южната част на долината на река Рона се съчетават с широка гама от ястия. Сухото розе също може да се комбинира с различни сирена.

9. Един от най-сигурните методи е комбинирането на вино и храна от един и същи регион.

Бордо, наричан още малкия Париж

Галерия

Бордо, наричан още малкия Париж

Снимки: личен архив, iStock

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser