Преминете към основното съдържание

9 ползи от секса за здравето

Любовните ласки подмладяват кожата, подсилват имунната система, борят стреса и вталяват
© iStock

От списание ELLE България

1. Имуностимулант

Повече секс, по-малко кихане! „Едно от нашите проучвания показа, че след оргазъм броят на т.нар. „клетки естествени убийци“ (NK-клетките, които са от особено значение за противотуморната и противовирусната защита на организма) се повишава със 150%“, обяснява Тилман Крюгер, психиатър, специалист по сексуална медицина и професор в Медицинската академия в Хановер. Неговият колега Карл Чарнецки от университета Уилкис, Пенсилвания, допълва, че при хората, които са сексуално активни 1-2 пъти в седмицата, концентрацията на имуноглобулин А в кръвта е средно с 30% повече. Ролята на този имуноглобулин също е защитна – пази ни от инфекции, така че... кажете „Ааах!“ вместо „Апчих!“.

2. Красиви зъби

Преди да сте стигнали до събличането – още докато се целувате – обменяте с партньора си куп микроби и бактерии, което за учените си е вид естествено ваксиниране. Освен това стимулирате отделянето на слюнка, която е богата на заздравяващи зъбите минерали. Не на последно място, антитела и антимикробни ензими ви спестяват посещение при зъболекаря заради кариеси или парадонтоза.

3. Свеж тен

В култовия сериал „Момчетата от Медисън авеню“ един от копирайтърите, който трябваше да изработи кампания за ново червило, ни припомни, че червилото било измислено, за да симулира изчервяване на дамското лице след... хубава среща. И действително, при любовния акт кръвообращението така се засилва, че и устните, и скулите ви няма да имат нужда нито от червило, нито от руж!

4. Рецепта против стрес

„Сексът е феномен с много измерения. Той съчетава телесна активност, успокояващо докосване и усещане за щастие по един уникален начин“, казва специалистът по сексуална медицина Тилман Крюгер. Ето защо по време на любовна игра се наблюдава понижение на нивото на стресовия хормон кортизол. В същото време се покачва това на допамина, който ни кара да се чувстваме възнаградени и в еуфория.

5. Извор на младост

Жените, които правят секс поне веднъж седмично, имат по-високи нива на женските полови хормони, особено на естроген, който подобрява способността на клетките да регенерират, стимулира отделянето на колаген, подсилва съединителната тъкан и „отговаря“ за гъстотата на косата. След оргазъм се отделя допълнително и от хормона на растежа, а той може да поправи щетите, нанесени от никотина и слънцето. Що се отнася до прословутия фитнес ефект от секса, при някои пози действително тренирате дупето, бедрата или коремните мускули, но изгорените калории са по-скоро между 20 и 50, а не често цитираните 300. За сметка на това активността в спалнята помага индиректно да регулирате теглото – при едни хубави интимни отношения човек се чувства приет и обожаван, а тези положителни усещания ги възпират да компенсира стреса с повече ядене, обясняват учените. Колко позитивно се отразява сексът на излъчването, показва и едно шотландско проучване: невропсихологът Дейвид Уийкс анкетирал 3500 души за техния сексуален живот. И установил, че двойките, които правят секс поне два пъти седмично, изглеждат с около 10 години по-млади, отколкото лишените от редовен полов живот.

Оргазмите могат да поправят щетите, нанесени от никотина и слънцето.

6. Фитнес за мозъка

Американски учени твърдят, че при по-чести сексуални контакти умствените ни възможности се подобряват. Броят на произведените неврони се повишава по време на половия акт. Внимание: това обаче не става без усилия! Само при по-нататъшни мисловни тренировки произведените при секс клетки остават дългосрочно активни.

7. Сърдечна грижа

Сексът се грижи и за кръвоносната система, тъй като има сходен на спорта ефект. Тренира мускула, който изтласква кръвта от сърцето, и заедно с това въздейства успокояващо на организма, благодарение на прегръдките, нежните целувки, близостта с партньора и отпускането на мускулатурата след силен оргазъм. Вредните стресови вещества се изхвърлят от организма, кръвното налягане и пулсът се понижават. Различни проучвания на кардио-здравето показват, че редовните секс контакти намаляват риска от инфаркт и инсулт и при двата пола.

8. Семеен терапевт

Едно стабилно и пълноценно партньорство ни държи в добро здраве. И за това голяма роля има хормонът окситоцин. Той се отделя при полов контакт и укрепва връзката между двама души, твърдят учени от университета в Бон. „Освен това има доказателства, че сексът помага да намалите проблемите в една двойка, дори в такава, в която партньорите са с ниско самочувствие, ревнуват се и се карат много“, казва Тилман Крюгер.

Двойките, които правят секс поне два пъти седмично, изглеждат с около 10 години по-млади.

9. Болкоуспокояващо

Схванатите мускули се отпускат, както и тазът. А коктейлът от окситоцин, пролактин, серотонин и ендорфини, който се отделя при секс и особено при оргазъм, действа на тялото като силно болкоуспокояващо. Ефектът му е впечатляващ при проблеми с коленете, главоболие и менструални оплаквания. При някои обстоятелства помага дори да овладеете мигрена, твърдят невролози от университета в Мюнстер. Пациенти с мигрена, които са успели да се отпуснат и да правят секс при такъв пристъп, в 60% от случаите докладват за подобрения в състоянието им.

текст Петра Денчева

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser