Преминете към основното съдържание

9 странни привилегии на кралица Елизабет

Сред привилегиите й са собствен банкомат и собствен поет
© Wenn

Представителите на монархиите обикновено се радват на редица привилегии, за някои от които можем само да им завиждаме. Кралицата на Великобритания не е изключение. Ето обаче някои от привилегиите й, за които смятаме, че са странни.

#1. Позволено й е да шофира без документи.

Кралицата е единствената англичанка, която никога няма да провери дали е забравила шофьорската си книжка, преди да седне зад волана. Шофьорскте си умения тя е демонстрирала по време на Втората световна война, когато е управлявала камион за спешни нужди на специалния женски батальон.

#2. Може да пътува без паспорт.

Макар и всички паспорти на жителите на кралството да са издадени от името на кралицата, самата Елизабет не е длъжна да има такъв документ в себе си. Между другото това не се отнася за останалите членове на кралското семейство.

#3. Отбелязва рождения си ден два пъти годишно.

Тази традиция е поставена от крал Едуард VII в началото на XX век: той е роден в края на есента и не желаел всенародните тържества да са в лошо време. Затова е взето решение да се учреди нов национален празник – рожден ден на английския монарх. Така тържествата по този повод се провеждат във втората половина на юни. А самата кралица Елизабет е родена на 21 април, но на този ден кралското семейство устройва скромен неофициален прием в тесен семеен кръг.

#4. Има собствен банкомат.

Машината за разпределяне на паричните разходи се намира в приземното помещение на двореца и е обслужвана от една от най-големите банки на Острова.

#5. Има собствени китове.

Кралицата е собственик на всички лебеди по река Темза, но също и на делфини, китове и есетрови риби във водите на Обединеното кралство.

#6. Не плаща данъци.

Въпреки че кралица Елизабет не е длъжна да плаща данъци, от 1992 г насам тя доброволно внася в хазната.

#7. Кралицата не може да бъде арестувана.

Както всички от кралското семейство, кралицата също има имунитет и не може да бъде арестувана от правоохранителните органи. Освен това всички лични данни на кралското семейство са засекретени.

#8. Разполага със собствен поет.

В момента тази позиция е заета от уважаемата поетеса Карол Анн Дъфи. Всички нейни творби са посветени на кралицата и имат общонационално значение.

#9. Кралицата е глава на църквата.

Освен непосредствените си задължения като кралица, Елизабет II е и глава на Англиканската църква. Това означава, че тя самата няма право да приема друга религия, но ако това се случи, тя ще загуби статуса си.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser