Преминете към основното съдържание

9 съвета към пътешествениците от Паулу Коелю

Пътуването може да разшири кръгозора ви, но трябва да си го позволите
© iStock

Може да сте на другия край на света или в съседния град, важното е да ви е интересно. Тези цитати на Паулу Коелю ще ви помогнат да направите емоциите си по време на пътешествие по-наситени.

#1. Избягвайте музеите.

От детството си хората се чувстват длъжни да ходят по музеи, защото това е първият начин още в училище, чрез който се осъществява връзката с културата. Разбира се, хубаво е да посещавате музеи, но е важно да знаете какво искате да видите. В противен случай ще напускате с усещането, че не сте научили нищо ново.

#2. Посещавайте баровете.

Именно там може да се докоснете до живота, да видите истината за хората. Нямам предвид дискотеките, а уличните барове и заведения, където местните се срещат и си говорят за Бога, за Вселената, за сметките за парното... Просто си купете вестик и седнете между тях, наблюдавайте ги и ги слушайте. Ако някой ви заговори, започнете разговор, независимо от темата и независимо дали говорите добре езика. Как ще видите красотата на пътя, ако го гледате през полуотворена врата?!

#3. Бъдете отворени.

Най-добрите гидове са местните хора. Те знаят всичко и се гордеят с града си, или поне ще ви покажат местата, с които именно се гордеят. Просто си изберете човек от улицата и го разпитайте. Може да се окаже, че сте си намерили интересна компания или нов приятел.

#4. Пътувайте с партньора си, но и сам/сама.

Само така може да опознаете истински една страна. Ако сте в група, продължавате да говорите на собствения си език,следвате определени указания и мислите за това, което се бърбори в групата, вместо за това, за което сте дошли в страната.

#5. Не сравнявайте!

Опитайте се да не сравнявате нищо: цени, чистота, качество на живота, транспорт – нищо! Пътешествате не за да си докажете колко добро е качеството на живота ви. Запознавате се с друг народ, с други хора и откривате нещо, на което може да се научите.

#6. Не се притеснявайте, ако не ви разбират.

Дори и да не знаете и дума от езика на местните, не се бойте. Много хора се страхуват да не се загубят, ако пътешестват сами. Но е достатъчно просто да носите визитна картичка на хотела си, за да я покажете на таксиметровия шофьор.

#7. Не пазарувайте прекалено.

Харчете за неща, които няма да се налага да носите: билети за театър, екскурзии, ресторанти. В ерата на интернет търговията не си струва да влачите неща от другия край на света.

#8. Не се опитвайте да обиколите света за един месец.

По-добре е да останете 4-5 дни в един град, отколкото всеки ден да сменяте дестинацията. Градът може да бъде сравняван с капризна жена, която има нужда от време, за да покаже добрите си страни.

#9. Пътешествието е приключение.

Хенри Милър е казал: „По-добре да откриете непозната църква, за която досега никой не е чувал, отколкото да отидете в Рим и да се чувствате длъжни да посетите Сикстинската капела. Разбира се, посетете я, но си позволете да влизате в непознати улички, да изживявате непознати емоции, да научавате нови неща и да променяте живота си.

Пътешествията разширяват кръгозора ни!

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser