Преминете към основното съдържание

9-те най-добри начина да откажем цигарите

Дори и да сте имали неуспехи с предишните си опити да спрете цигарите, не губете надежда и вижте кои са най-добрите идеи за справяне с проблема.

1. Променете марката

Ако смените цигарите, които пушите, това може да е от помощ,защото техният вкус ще е различен от този, към който сте привикнали. Това ще започне да разгражда вашите навици, правейки ги по-податливи към дългосрочни промени.

2. Забавете първата си цигара за деня

Друга необходима част от процеса е да имате волята да отложите за по-късно през деня първата си цигара. Това намалява никотиновата ви зависимост, тъй като принуждава тялото ви да продължи по-дълго през деня без него.

3. Намалете употребата на кофеин

Високите дози от него увеличават напрежението ви, нещо, което сега не ви е нужно. Освен това,проучване от 2007 г. сочи, че кофеиновите напитки подобряват вкуса на цигарите.

4. Пийте мляко с цигарите

Според същото проучване от 2007 г., докато алкохолът и кафето подобряват вкуса на цигарите, млечните продукти като мляко и сирене, го правят ужасен. Така че, ако искате да се откажете, опитайте да изпушите следващата си цигара с чаша пълномаслено мляко.

5. Яжте повече плодове и зеленчуци

В допълнение към млечните продукти, проучването от 2007 г. сочи, че 16% от участниците съобщават, че плодовете и зеленчуците значително влошават вкуса на цигарите. Заедно с добавянето на тези храни към вашата диета, може да пиете и повече вода или сок, като и двете напитки са довели до влошаване вкуса на цигарите сред 14% от участниците в проучването.

6. Променете навиците си

Едни и същи места, заведения или храни могат да ви напомнят за пушенето и да предизвикват желание да запалите цигара. Опитайте се да създадете нови спомени без тютюнев дим.

7. Разгледайте алтернативните терапии

Факт е, че когато става въпрос за прекъсване на никотинова зависимост, няма сигурен начин за това. Някои методи вършат чудеса за едни хора, но не повлияват на други. От вас зависи да експериментирате с различни подходи, за да намерите какво работи най-добре за вас лично: акупунктура, йога, лазерна терапия, хипноза, медитация...

8. Физически упражнения

Ходенето на разходка, когато ви се прииска да запалите цигара, може да намали желанието да пушите. Упражненията са един от най-добрите начини да намалите желанието за пушене и да облекчите стреса и безпокойството от отказа на цигарите.

9. Изберете дата, от която спирате цигарите

Никой от методите, описани в тази статия, няма да бъде полезен, ако не се ангажирате с решението си да се откажете от никотина. След като решите да спрете цигарите, започнете с избор на дата, от която ще започнете да работите по въпроса, и се придържайте към нея!

Препоръчително е при избор на дата да предприемете и определени стъпки, включително да информирате вашите приятели, семейство и колеги от кога смятате да спрете пушенето; да решите дали ще ги спрете от раз или ще използвате никотинови заместители или лекарства; и ако сте се опитвали да се откажете цигарите и преди, мислете за нещата, които са работили при вас и нещата, които не са.

И накрая нещо важно: не забравяйте, че отказването от вредния навик не се случва за ден – това е по-скоро пътуване. Не се оставяйте да бъдете обезсърчени от трудностите в началото му.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser