Преминете към основното съдържание

Адриана Скленарикова, момичето с най-дългите крака порасна

Но не й личи! Супермоделът от близкото минало днес строи хотел в Маракеш, прави тв предаване във Франция, пише книги и помага на „Червения кръст“
© MARCEL GONZALEZ ORTIZ

Ако сте от милениалите, познавате Адриана като една от легендите на модния подиум, от поколението на Наоми, Клаудия, Линда... Ако вече сте били родени по времето на техния възход – златните години на златните момичета в модата, помните Скленарикова не толкова от подиума, колкото от кориците на списанията – винаги в цял ръст, защото нито един редактор и арт директор не би си позволил да скрие най-дългите крака от модния подиум (цели 126 см!).

Родена на 17 септември 1971 г. в Брезно, Словакия, с перфектно тяло и красива усмивка, Адриана бързо пробива като модел. Години наред е начело на класациите за най-секси жена в света. И никого не учудва с първия си брак с френския футболист Кристиан Карембьо. Когато се разделят през 2011 г. обаче Адриана доказва, че не е просто красавица, като повечето момичета на подиума, омъжени за футболисти. Вярно е, че така и не завършва Медицина в Прага, но пък се отдава на страстта си по науките и книгите и днес не разчита на старите лаври на моделството, а се развива и доказва в други сфери. Говорим си с нея за новите професионални хоризонти и за красотата й, която въпреки годините, продължава да респектира:

Адриана, преди 7 години беше в София и дори се срещна с министър-председателя ни Бойко Борисов. Какво си спомняш от България?

Бях много впечатлена от красивата сграда, където се видяхме с вашия премиер. Наистина прекрасна! И той беше много мил. Останах с прекрасни впечатления от страната ви!

Тогава визитата ти беше във връзка с твоя козметична марка. Все още ли тя е в бизнес фокуса ти?

Сега съм се захванала с много неща. Строя нов хотел в Маракеш, където живея в момента. Правя телевизионно предаване във Франция. Имам задължения и към „Червения кръст“. Наскоро пуснах книгата си „Как да стигнем върха и да останем там“, която е мотивационно четиво. Между другото, има голям успех във Франция и в родината ми Словакия. Надявам се и в други държави да има също толкова голям успех!

© MARCEL GONZALEZ ORTIZ

Преди да покориш модния подиум, ти си учила медицина в Прага. Сега разностранните ти интереси включват ли нещо от книгите, които си изчела в университета?

Да, учих медицина 3 години в Charles University в Прага. След това ме откри скаут от Париж и се захванах изцяло с моделството. Но винаги съм обичала медицинските науки, защото съм израснала в такова семейство – майка ми беше лекар. Сега използвам познанията си в телевизията, където правим предаване за човешкото тяло и неговите неограничени възможности. Казва се „Les pouvoirs extraordinaires du corps humain”. Срещаме се с много доктори и учени, за да разказваме за новите методи в медицината. Наистина ми е интересно!

Медицината или козметиката ти помагат да изглеждаш толкова добре, независимо от годините?

При всеки човек е различно, но има основни правила, които винаги работят в полза на младоликата визия – сън, здравословна храна и спорт...

Кои са най-добрите съвети за красота, които получи като модел и все още прилагаш 20 години по-късно?

Да пия много вода и да се движа.

Промени ли се философията ти за красотата през годините?

Определено много се промени, откакто напуснах родния си дом и продължава да се променя. Така, както човек променя мирогледа си с времето.

Естетичната медицина има ли място в твоята философия за красота днес?

Не съм от хората, които на сто процента ще кажат „Да“, нито пък от тези, които ще я отрекат напълно. Ако естетичната медицина ще помогне на някоя жена да се чувства по-самоуверена, защо не? Но всичко трябва да се прави с мярка.

© MARCEL GONZALEZ ORTIZ

Най-добрият съвет за красота, който си получила от майка си?

Да се наспивам добре.

А ти какъв съвет би дала на младите момичета?

Не искам да съм наставник, но бих ги посъветвала да бъдат максимално естествени.

Имаш вид на човек, който живее много здравословно. Така ли е?

Опитвам се! Но не съм светица, имам своите грешни дни. Докато правим предаването, научавам много полезни неща, които се опитвам да прилагам в живота си.

Какъв е хранителният ти режим?

Храня се с много зеленчуци, по-малко плодове – предимно сутрин. Пия зелен чай и всяка вечер по чаша вино.

Навремето стана известна като моделът с най-дълги крака и перфектно тяло, което имаш и до днес! С какъв спорт постигаш това?

Не е лесно за мен, не съм като сестра ми, пълна с ендорфин. Аз съм по-мързелив човек. Но се опитвам да се движа колкото мога. Със съпруга ми заедно разхождаме кучетата, тичаме с тях и се стараем това да бъде ежедневие. Имам и серия упражнения, които правя вкъщи.

Като модел доста си пътувала. Днес по-уседнала ли си?

Все още обикалям света. След толкова години пътуването се превърна в естествен начин на живот за мен. Има толкова прекрасни места по света, които преоткривам. Но винаги съм щастлива да се завърна вкъщи, в Монте Карло или Маракеш.

© MARCEL GONZALEZ ORTIZ

Като казваш „вкъщи“, какво имаш пред вид?

Домът ми е там, където са моят съпруг и кучетата ни, книгите ми и всичко, което ми дава усещането за домашен уют.

Колко често се връщаш в родното си място?

Все по-рядко с годините. Всъщност, последния месец бях там два пъти. Майка ми все още живее в Брезно. Понякога тя идва при мен, в Монте Карло или Маракеш.

Как минава един твой ден?

Дните ми са различни. Зависи дали съм в Париж заради предаването, дали съм в Маракеш заради хотела или в Монако...

Постигнала си много. Какво все още не си, но мечтаеш да постигнеш?

Добър въпрос. Никога не съм планирала живота си. Всичко, което ми се случва, е резултат от случайности. Нямам мечти и планове. Благодарна съм за това, което имам и се оставям в ръцете на съдбата да ме изненадва.

© MARCEL GONZALEZ ORTIZ

Имаш прекрасна усмивка и се чудя какво може да я помрачи и да те разплаче?

Благодаря! Щастлив човек съм, но понякога се натъжавам от света, в който живеем.

Три неща, които наистина имат значение в живота ти?

Любовта, семейството и приятелите.

 

стайлинг LUKAS KIMLICKA / грим KATARINA KMECOVA / коса RENATA MAROVA / асистент DENISA SIMONICOVA / агенция M MANAGEMENT

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser