Преминете към основното съдържание

Академията за мода отбеляза 90-годишнината на италианския дизайнер Валентино

Събитието бе уважено от посланика на Република Италия у нас – Н.Пр. Джузепина Дзара. Тя пристигна в галерията, облечена в класическа изискана червена рокля на Валентино.

Н.Пр. Джузепина Дзара - италианският посланик, и проф. Любомир Стойков - председател на Академията за мода, заедно с част от гостите на събитието.
Н.Пр. Джузепина Дзара - италианският посланик, и проф. Любомир Стойков - председател на Академията за мода, заедно с част от гостите на събитието. © Академия за мода / Хайлайф

Завладяващо и стилно Академията за мода отбеляза 90-годишнината на императора на висшата мода Валентино в галерия „Милениум“. Събитието бе първо от началото на „Вечери на стила“ - новия социално-културен проект на Академията за мода, чиято цел е да приобщава и свързва личности с ярки професионални постижения и перфектна визуална култура. Целта е всички те да бъдат мотивирани от отстояването и развитието на естетическите ценности, позитивния имидж, добрата репутация, стила и модната култура. В поредица от срещи ще бъдат провеждани значими разговори, дискусии и пърформанси, посветени на актуални и непреходни теми от визуалната култура, лайфстайла, модния дизайн и публичното поведение. Стартът на новото начинание съвпадна с 90-та годишнина на един от най-великите дизайнери на света – Валентино, чието име отдавна се е превърнало в символ на непреходната женска елегантност. Много от ценителите и последователите на Валентино бяха облечени в негови рокли и обувки, носеха аксесоари – чанти, колани, бижута, с прочутия монограм “V”.

Събитието бе уважено от посланика на Република Италия у нас – Н.Пр. Джузепина Дзара. Тя пристигна в галерията, облечена в класическа изискана червена рокля на Валентино и в своето слово отбеляза: „Благодаря много на проф. Любомир Стойков, на Академията за мода и на галерия „Милениум“ за прекрасната вечер в чест на Валентино, който е най-известният италиански дизайнер и когото жените безкрайно обичат. За Италия и за италианското посолство в България е много важен фактът, че отбелязвате този юбилей и че организирате толкова хубави събития за мода и дизайн!“.

Н.Пр. Джузепина Дзара – италианският посланик, и проф. Любомир Стойков.
Н.Пр. Джузепина Дзара – италианският посланик, и проф. Любомир Стойков. © Академия за мода / Хайлайф

Проф. Любомир Стойков подчерта, че Валентино е една от най-ярките емблеми както на италианската мода, така и на световния дизайн. Той изтъкна: „Още преди години нарекох Валентино „Романтичният рицар на елегантния стил“. Така мислех тогава, така мисля и днес. Безценен е приносът му към рафинирането на формата и изчистването на силуета в модния дизайн. Стилът „Валентино” разкрива най-привлекателното от италианския маниер на обличане – нежността, романтиката и естествеността!“.

Меценатът на събитието Христо Дурчев, собственик на фирма „Балкантел“, в своето изказване акцентува върху обстоятелството, че това е чудесна идея, която несъмнено ще допринесе за естетическото обогатяване и развиване на още по-добър усет към красивото, към прекрасното и към възвишеното на всички нас и особено на новите генерации. „Щастлив съм, че и този път оказваме съдействие и меценатска помощ на Академията за мода – една изключително важна организация и общност за развиване на визуалната култура у нас. Специално искам да поздравя нейния председател проф. Любомир Стойков за идеята му периодично да се провеждат „Вечери на стила“, да се водят значими разговори, дискусии и пърформанси, посветени на актуални и непреходни теми от визуалната култура и модния дизайн. Следвайки своята корпоративно-социална отговорност фирма „Балкантел“ ще направи всичко, което зависи от нея, за да просъществува тази чудесна идея, която несъмнено ще допринесе за естетическото обогатяване и развиване на още по-добър усет към красивото, към прекрасното и към възвишеното на всички нас и особено на новите генерации.“ – сподели още той.

Проф. Любомир Стойков и Христо Дурчев
Проф. Любомир Стойков и Христо Дурчев © Академия за мода / Кирил Александров

ТВ водеща и бизнес дама Юлияна Дончева, двукратна носителка на приза „БГ модна икона“ сподели развълнувана своето отношение към прочутия дизайнер, изтъквайки предимствата и непреходността на неговия стил, като в знак на уважение към маестрото, бе с чанта и обувки на Валентино.

Проф. Любомир Стойков и Юлияна Дончева
Проф. Любомир Стойков и Юлияна Дончева © Академия за мода / Хайлайф

Във вечерта, посветена на 90-та годишнина на уникалния моден творец, участие взе и актрисата Саня Борисова, която в словото си напомни, че Валентино и проф. Любомир Стойков са родени на една и съща дата – 11 май. Показани бяха два тоалета в култовия червен цвят, характерен за дизайнера – единият на модна къща „Мадам Рошав“ (дело на Албена Александрова – три пъти носителка на „Златна игла“) и другият – на модна къща „Алегра“ (нейният дизайнер Радостина Илиева бе отличен със „Златна игла 2021“ за модна къща на годината). Двата аутфита бяха специален поздрав към Валентино и към старта на новия социално-културен проект на Академията за мода „Вечери на стила“.

Проф. Любомир Стойков и Саня Борисова
Проф. Любомир Стойков и Саня Борисова © Академия за мода / Кирил Александров

Събитието беше уважено от редица ярки представители на изкуството, артистичния свят и бизнеса, сред които Ани Владимирова, Десислава Бакърджиева, Мила Захариева, Вероника Стефанова, Христина Бобокова, Наталия Гуркова, Десислава Зафирова, Венета Цанкова, Анелия Петкова, проф. Ефрем Ефремов, италианските бижутери Джулиано Перкоси и Валерия Перкоси Папи, Росица Иванова – Стойчева, Албена Александрова, Николай Божилов, Диляна Матеева и др.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser