Преминете към основното съдържание

Академията за мода отново подаде ръка на студентите

Проф. Любомир Стойков: „Расте нова и талантлива генерация дизайнери, която сме длъжни да подкрепяме!“

Иванина Иванова и Рая Виктор заедно с проф. Любомир Стойков на Годишните награди на Академията за мода „Златна игла 2021“.
Иванина Иванова и Рая Виктор заедно с проф. Любомир Стойков на Годишните награди на Академията за мода „Златна игла 2021“. © Антон Марков / Личен архив

Вече са известни новите стипендианти на Академията за мода и нейната корпоративно-социална мисия „Златна игла 2021“. С наградата са отличени двама от най-добрите студенти по специалността „Моден дизайн“, бакалавърска програма, в Националната художествена академия. Това са Иванина Иванова от ІV курс и Рая Виктор от ІІІ курс.

Те получиха съответните финансови средства за своето обучение. Тъй като на Иванина Иванова тази година й предстои защита, Академията за мода пое разходите за изготвянето на нейната дипломна колекция на тема „Chocolate Diamond”. Със своята стипендия Рая Виктор се снабди и вече работи с така ценната шивашка машина оверлог, а през есента ще бъде гост на „Mad Mood Fashion week” в Милано.

Рая Виктор – щастлива притежателка на чисто нов оверлог – дарение от Академията за мода.
Рая Виктор – щастлива притежателка на чисто нов оверлог – дарение от Академията за мода. © Антон Марков / Личен архив

Благотворителната инициатива е съвместно дело на Академията за мода, фотографа Костадин Кръстев – Коко, трикратен носител на „Златна игла“, и топмодела Вероника Стефанова – Мис България Свят 2017 и лице на „Златна игла 2021“.

Според председателят на Академията за мода проф. д.н. Любомир Стойков „в България расте и се развива нова и талантлива генерация дизайнери, която сме длъжни да подкрепяме“. „Академията за мода неотклонно изпълнява своята обществена ангажираност – чрез активно приобщаване на студентите по мода и младите творци към нейните културни инициативи и събития, подпомага ги с материални и духовни стимули, организира безплатни обучения и квалификации. Така е било, така е и така ще бъде и занапред!“, допълни проф. Стойков.

Иванина Иванова и Рая Виктор на Годишните награди на Академията за мода „Златна игла 2021“.
Иванина Иванова и Рая Виктор на Годишните награди на Академията за мода „Златна игла 2021“. © Антон Марков / Личен архив

По този повод Иванина Иванова, студентка по „Моден дизайн“ в НХА – ІV курс, бакалавърска програма, сподели: „За мен е огромна чест и привилегия да получа тази награда. Тя е отговорност, но и признание за работата ми дотук, за идеите, творчеството, труда и постоянството, които полагам във всеки един момент, както в моята работна среда, така и в живота. Благодаря искрено на Академията за мода и на нейния председател професор Любомир Стойков! Благодаря за доверието, благодаря за наградата…Няма да ви разочаровам и ще оправдая очакванията ви, както в близкото, така и в далечното бъдеще. Благодаря и на семейството си за безпрекословната подкрепа, която винаги ми дава, за насърчаването и за това, че винаги са до мен и с мен във всяко едно отношение!“.

Другата носителка на наградата Рая Виктор, студентка по „Моден дизайн“ в НХА – ІІІ курс, бакалавърска програма, пък изтъкна: „Изключително съм благодарна на Академията за мода, че ме удостоява с тази награда. За мен тя означава няколко неща: отговорност, доверие и знак, че вървя в правилната посока. Това отличие е силна подкрепа по пътя ми напред като дизайнер!“.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser