Преминете към основното съдържание

Академията за мода почете паметта на британската дизайнерка Вивиън Уестууд

По време на социално-културния проект „Вечери на стила“ Академията за мода почете паметта на емблематичната британска дизайнерка Вивиън Уестууд, която почина на 81-годишна възраст.

Проф. Любомир Стойков заедно с Милена Славова и дизайнерите, и моделите, представили техните аутфити.
Проф. Любомир Стойков заедно с Милена Славова и дизайнерите, и моделите, представили техните аутфити. © Академия за мода / Петър Станев

Носители на „Златна игла“ и други талантливи модни дизайнери, коафьори и гримьори презентираха тоалети, вдъхновени и посветени на британската дизайнерка в столичната галерия „Милениум“.

В своето слово проф. Любомир Стойков - главен организатор на вечерта в памет на кралицата на пънк модата, подчерта: „В стила на Вивиън Уестууд изпъкват най-вече бунтарството, неконформизмът и комбинацията на дълбока естетическа култура, от една страна, и усетът за духа на времето и атмосферата на улицата, от друга. Нейното изкуство впечатлява с изключителната интелигентност и компетентност по отношение на естетическите знаци и символи на важни етапи от цивилизацията“.

Бяха показани няколко тематично издържани произведения на носителите на „Златна игла“ – Радостина Долапчиева, Албена Александрова, Аксел Харди, Мариела Гемишева и Светослав Колчагов. Талантливата Лиа Каменова, дизайнер на „Reflet”, също представи аутфит по темата. Артист-коафьорът Мария Караганова и гримьорът Диана Конова (DVisio) презентираха грим и прическа в стила неопънк.

Носителят на Златна игла в категория „Дизайнер на годината“ Светослав Колчагов, дизайнер-асистент на кралицата на пънка, дойде специално от Лондон за това събитие. Той показа елегантен костюм от колекцията „KB” на “KolchagovBarba”, чийто силует е елегантен и изчистен, и е изработен в традициите на „Haute Couture”.

Гвоздеят на вечерта бе представянето на оригинален аутфит на самата Вивиън Уестууд, съчетаващ в едно едни от най-известните компоненти на дизайнерката - плисирана пола от шотландско каре и драпирани корсети, повлияни от ерата на Мария-Антоанета, и неповторимите обувки с висока платформа. Става дума за впечатляващото облекло, създадено от Вивиън Уестууд с наименование „Active resistance to propaganda“, есен / зима 2005. Тоалетът беше представен от топмодела Кристина Несторова.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser