Преминете към основното съдържание

Академията за мода за първи път присъжда наградата „Изгряваща звезда 2020“

Ще се състои гала ревю-спектакъл по повод годишните награди за млади дизайнери

Академията за мода ще присъди за първа година наградата „Изгряваща звезда“ (“Rising Star Award”) на най-добрите български млади дизайнери. На церемония във „Витоша Парк Хотел“ студенти по мода и млади модни творци ще бъдат удостоени с приза по време на лятното събитие Summer Fashion. Красивата статуетка „Изгряваща звезда“, с която ще бъдат наградени победителите, е изработена от бижутера Анжело Красини.

Статуетката „Изгряваща звезда“ - автор Анжело Красини
Статуетката „Изгряваща звезда“ - автор Анжело Красини © Йоан Гълъбов

По този случай проф. Любомир Стойков – председател на Академията за мода, заяви: „Българските студенти по моден дизайн и младите модни творци заслужават това признание, защото са креативни, непокорни, изобретателни и необременени. Но все още те не получават достатъчно стимул, публичност и подкрепа, за да продължават своята съзидателна дейност и да са мотивирани за реализация в родната си страна. Бъдещето на модата като изкуство и перспективата на нашата модна индустрия зависят изключително много от тях. Ето защо Академията за мода реши да постави по-видим акцент върху най-новата дизайнерска генерация и на специална церемония да връчи новоучредените награди Rising Star Award 2020 / Изгряваща звезда 2020.”

Проф. Любомир Стойков – председател на Академията за мода
Проф. Любомир Стойков – председател на Академията за мода © Виктория Сиракова

По покана на Академията за мода своите най-нови колекции ще представят утвърдени дизайнери, сред които и носители на приза „Златна игла“. Сред тях са доц. Йорданка Чернаева, Мария Мичева, Жана Жекова, Евгения Живкова, Мариела Гемишева, Ина Асса, Теодора Спасова, Николай Божилов, Елена Златева, Диляна Матеева и др.

Ревю-спектакълът ще бъде открит от дизайнерите на сватбен бутик „Алегра“ – Радостина Илиева и Галя Долапчиева. Те ще представят колекция "Deluxe" – съчетание от женственост и иновативност с ръчни инкрустации, перли и кристали. Носителката на „Златна игла“ за модна иновация – Аксел Харди, ще покаже колекция, създадена с много фини плетива, които са подходящи дори и за лятото. Облеклата са издържани в екологичната линия на бранда с характерните за него – многофункционалност, максимален комфорт и артистичен почерк. За първи път ще участва италианската модна марка “La Hainde Inside Us” с представител за България Искра Стефанова. За наградите „Изгряваща звезда“ брандът е подготвил избрани дамски и мъжки облекла. Дизайнерката Таня Ян ще покаже колекция „Метаморфоза“ с комбинация от силуети, цветя и материи, вдъхновена от превъплащенията на жената и модата.


Дизайнерката Sara Sweidan (Сара Суйдан) ще представи част от Cruise Summer Collection с вдъхновение за едно пътуване на борда на луксозна яхта, отправяйки се към дестинации, навяващи алюзии с морски бриз и впечатляващи със акцентите на детайлите. Модна къща „Палома фешън“ с дизайнер Поля Кинова е носител на „Златна игла“ за булчинска мода и ще презентира част от новите си летни произведения - сватбени рокли със силуети, които деликатно подчертават женската фигура.

Гала ревю-спектакълът и церемонията за награждаването ще бъдат излъчени в цял свят с помощта на електронни платформи и социални мрежи. Водеща ще бъде певицата Марина Кискинова, която ще допринесе за доброто настроение на гостите с музикални изпълнения на свои песни, сред които и най-новия й хит „Добре, че беше ти“.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser