Преминете към основното съдържание

"Ако Бетовен беше жив днес, той не би бил композитор, а рок музикант"

На 7 септември в Пловдив ще гостува известното в цяла Европа шоу

Не го твърдим ние, а диригентът на Пражкия Филхармоничен Оркестър, Фрийдман Рийле, който няма съмнение в наличието на дълбока връзка между рока и класическата музика.

Опити за сливането на хард-рок с класическа музика се правят още от пионерите на рока – Deep Purple изнасят концерт през 1969 г. със симфоничен оркестър, а Queen посвещават цял албум на операта, наречен "А night at the Opera". Парчетата на Led Zeppelin и Pink Floyd в нередки случаи са малки рок симфонии. Често на концерти техните солисти изпълняват също и класически композиции на Бетовен и Шопен на електрическа китара.

През 2001 г. Рийле решава да реализира своята идея за спектакъл, който свързва двата жанра, и започва да работи за създаването на уникални аранжименти за симфоничен оркестър и рок бенд. Така се ражда Rock the Opera.

Съвместно със солисти от Пражкия Филхармоничен Оркестър виртуозните музиканти ще съживят славните години на рок музиката.

На 7 септември в Античния театър на Пловдив ще бъдат изпълнени най-известните хитове на Led Zeppelin, Deep Purple, Queen, Pink Floyd, AC/DC, Rolling Stones и други класически рок групи. Концертът се организира със съдействието на оркестъра на Държавна опера – Пловдив, Пражката филхармония и една от най-обичаните рок групи в България – АХАТ.

От античната сцена ще прозвучат невероятните изпълнения на Звезди Керемидчиев (Ахат), Атанас Пенев (Б.Т.Р.), Невена Цонева, Маркета Пауличкова и Леан Джарвис. Беквокали са трио "Тринити", а диригент и автор на проекта е Фридман Рийле.

Билети се предлагат в мрежата на Eventim.

Още по етикети

рок , Пловдив , опера
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser