Преминете към основното съдържание

„Ако не взимаш парите им, те не могат да ти казват какво да правиш“

5 документални филма за света на модата

За всеки, който иска да надникне зад завесата в дъното на модните дефилета, модните документални филми са чудесен извор на информация. Те имат силата да ни запознаят с действащите сили в индустрията, нейните икони и креативни души, нейния ефект върху природата и живота на хората. 

По-долу съм подбрала няколко от моите любими документални филми по темата, които разглеждат както креативния процес, така и бизнес аспектите, с които се справя всяка модна къща. 

 

Bill Cunningham New York (2010)

Първо място в моя списък заема не дизайнер, модел или бизнес гений. Бил Кънингам е първият истински моден фотограф и хронолог, който прекарва живота си до почти последния му ден в документиране на най-голямото модно шоу - улиците на Ню Йорк. Дълго преди инфлуенсърите, моделите и модните блогъри да застанат пред обективите преди дефилетата по време на седмицата на модата, Бил заснема и анализира какво носят стилните дами в реалния живот. Неговите фотографии заемат колона в New York Times почти 40 години, за тях той отказва заплащане. „Ако не взимаш парите им, те не могат да ти казват какво да правиш“, казва той в този стоплящ сърцето документален филм.

 

7 Days Out: Chanel Haute Couture Fashion Show (2018)

Един откровен поглед зад кулисите на Chanel е истинско модно съкровище, особено след загубата на Карл Лагерфелд в началото на тази година. Вдъхновяващата и донякъде трогателна история на тоновете работа, свързани с подготовката на едно модно шоу, е разказана в епизод от серията 7 Days Out на Netflix. Фокусът е върху последната седмица преди представянето на колекция SS18 и проследява Карл на работа чрез кастинги, безброй проби и суматохата в Grand Palais в деня на шоуто. Netflix & шик.

 

Valentino: The Last Emperor (2008)

Почти 50 години след основаването на модната си къща през 1959 г., Валентино Гаравани, един от най-известните дизайнери в света, обяви оттеглянето си през 2007 г. Valentino: The Last Emperor проследява професионалния и личния живот на дизайнера, отдавайки почит на кариерата му, докато той подготвя финалната си колекция, и разглежда по-отблизо отношенията между него и дългогодишния му партньор в бизнеса и живота Джанкарло Джиамети. Оттеглянето от трона никога не е лесно.

 

The September Issue (2007)

Подходящо нареченият документален филм следва издаването на американския Vogue през септември 2007 г., традиционно най-важният брой на годината (интересно е, че този брой остава най-тежкият досега брой на списанието). Документалният филм предоставя на публиката безпрецедентен достъп до вътрешното функциониране на „модната библия“ и докато е интригуващо да видим как безкомпромисната Ана Уинтур работи усилено, Грейс Гудингтън - бившият креативен директор на списанието - е тази, която открадва шоуто. Нейната бухнала пламнала коса, непоколебимата страст, романтизъм и саркастичен хумор разбиват клишето за типа хора, които работят в модната медия. Едновременно с това филмът разкрива крехкия баланс между непоколебимата Ана и креативната Грейс и за пореден път доказва, че хаосът и редът са си взаимно нужни.

 

The True Cost (2015)

Каква е истинската цена на модата? Кой и къде изработва огромната част от дрехите, които виждаме и купуваме? Това са въпросите, поставени от този поразяващ документален филм, който разглежда тъмната страна на индустрията, която често се пренебрегва (за което всички носим вина). Липса на човешки права, експлоатация, замърсяване: модата невинаги е етична и решенията за масовото производство идват с последици, които големите марки едва сега започват да признават. И все пак, както казва режисьорът, „филмът не е с цел вина“. Вместо това е важно признание за работниците в производствените цехове, както и успешен опит за популяризиране на разговора около свръхпроизводството. Различна, но много необходима перспектива, която трябва да се види от всеки, който наистина иска да разбере индустрията и ефектите й върху живота на човечеството.

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser