Преминете към основното съдържание

Алесандро Микеле – човекът от миналото идва в настоящето

Елена Славева споделя за срещата си с творческия директор на Gucci в Лондон

© Getty, Алесандро Микеле

Алесандро Микеле е изключително интересна и противоречива на пръв поглед личност. Когато е назначен за новия творчески директор на Gucci в началото на 2015 г, модната индустрия показа огромна изненада - неизвестен дизайнер заема водеща позиция на кормилото на луксозната марка, оценена за милиарди. Oткрит и привлечен от Том Форд, тогавашният директор на Gucci, Aлесандро Микеле се мести през 2002 г. в лондонския офис на компанията. Докато е там, той сменя различни позиции и бързи влиза под кожата на Gucci, а марката става нещо като негово ДНК.

През май Микеле бе гост на Британския моден фестивал в Лондон. Бързам да споделя впечатленията си от него. 

Мистериозен, потаен, скромен, спокоен, хладнокръвен, човек, който не се взима на сериозно, мечтател, мотивиращ, вдъхновяващ, истински - трудно бих описала някой друг човек с толкова много характеристики, но за Микеле е лесно и идва естествено. 

Мечтател, решил да покаже красивото в света, насочил поглед и черпещ вдъхновение от миналото. И неслучайно Микеле е първият дизайнер направил ревюто на колекцията си ризорт Пролет/Лято 2017 в Уестминстър Аби в Лондон. Свещеното място на кралското семейство, пазещо цялото минало на Обединеното кралство и точно в центъра на Лондон. Там е коронясана кралица Елизабет, там бе и сватбата на Кейт Мидълтън и принц Уилям.

Попитан от главната директорка на британският Vogue дали не е под стрес заради многото очаквания от всички, Микеле вдъхновяващо обясни, че новата позиция на креативен директор и лице на Gucci е мисия, а не бреме. Със самоувереност и спокойствие Микеле заяви, че е способен да изпълни тази мисия успешно.

Работейки в модната сфера вече 3 години, за мен най-изненадващ всъщност беше фактът, че Франсоа-Анри Пино (собственикът на на Керинг – компанията притежаваща френските луксозни марки Balenciaga, Saint Laurent, Brioni, Alexander McQueen) е поверил съдбата на Gucci в ръцете на “мечтател”. Беше изненадващо до тази среща с Микеле.

Колекциите на Микеле са екстравагантни, шарени, меланхолични, романтични. Сякаш от миналото. Но именно в това е красотата и според мен бъдещето. Малко преди да слушам Микеле, имах и възможността да видя лично и разговора с Долче и Доменико Габана. Разликата между тях, беше фрапантна. Два различни свята. Времето с Алесандро беше на романтично и духовно ниво, докато при Долче и Доменико доминираше бизнес, маркетинг, стратегия. В днешния свят на материализъм бих била радостна да виждам повече истински неща, дори мечти.

Аз само бих могла да поздравя Франсоа Пино, да стискам палци на Микеле и да се наслаждавам на красотата, която създава, воден единствено от “нуждата “ да твори.

Автор Елена Славева

Може да следвате Елена в Instagram

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser